Kirkkoherra: Työntekijöistä ei tule tehdä äänestysmannekiineja

Neljän vuoden välein järjestettävien seurakuntavaalien äänestysvilkkaus on tavannut jäädä laimeaksi. Jotta vaaliuurnilla kuukauden päästä olisi vilkkaampaa, kirkon työntekijöitä on muun muassa piispojen toimesta kannustettu pitämään vaaleja esillä mahdollisimman laajalti seurakuntalaisten keskuudessa ja rohkaisemaan osallistumaan. Kaikkia ei kehotus kuitenkaan innosta.

Turun Henrikin seurakunnan kirkkoherra Heikki Mäntylä sanoo Facebookissa suoraan, että ei ole ”pätkääkään kiinnostunut” seurakuntavaaleista ja näkee, että näin ajatteleva seurakunnan työntekijä voi silti ”nauttia aamupalansa hyvällä omatunnolla”.

Mäntylä myöntää näkemyksensä provosoivaksi ja haluaa täsmentää, että hän puhuu nimenomaan kirkkoherran näkökulmasta. Hän tahtoo ilmaista, että kirkkoherran ei kuulu tehdä luottamushenkilön vaalityötä ja olla ehdolle asettaja.

– Minusta se ei ole oikein, että työntekijät velvoitetaan äänestysmekanismin mannekiineiksi. Eihän kunnassakaan virkamiehiä velvoiteta kannustamaan ihmisiä äänestämään, Mäntylä sanoo Kotimaa24:lle.

Heikki Mäntylä painottaa, että työntekijällä ja luottamushenkilöllä on eri tehtävät. Hän muistuttaa, että työllistyy virkansa puolesta joka tapauksessa vaalien ympärillä vaalikokouksissa ja äänestyksen järjestämisessä sekä jalkautuu konkreettisesti mittailemaan ostoskeskuksen käytäviä vaalien merkeissä.

Piispojen kannustusta työntekijöille seurakuntalaisten vaikuttamisinnon herättämiseksi Mäntylä pitää ”normaalina Helsinki-puheena”.  Hän muistuttaa, että paikallinen työyhteisö kuitenkin joutuu katsomaan kriittisesti kaikkea sitä mitä heiltä toivotaan tai mihin kehotetaan.

– Minäkin varmasti piispana kirjoittaisin tuollaisia. Kun tässä koneistossa on toiminut monta vuotta, huomaa että usein näissä seurakuntaa kuormittavissa kirjeissä lukee postileimassa Helsinki, Mäntylä sanoo.

Helsinki-puheella Mäntylä viittaa Helsingissä sijaitsevaan kirkon keskushallintoon.​

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliElina Grundström Viesti-lehden päätoimittajaksi
Seuraava artikkeliTampereen hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä