Kirkkohallituksen lausunto translaista nostettiin esiin kun siitä alkoi liikkua väärää tietoa

Kirkkohallituksen virastokollegio antoi marraskuussa lausunnon translaista vastauksena eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kirjalliseen asiantuntijalausuntopyyntöön. Lausunto nostettiin esille Kirkkohallituksen sivuille tiistaina 24.1.

– Kirkkohallituksen translakiin liittyvästä kannasta käytiin eilen vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa sekä muun muassa Iltalehdessä. Seurasimme keskustelua ja koska kirkkohallituksen virastokollegion antamaan lausuntoon liittyi mediassa myös virheellisiä tietoja, päätimme julkaista sen kokonaan uudestaan ja jaoimme sitä sosiaalisessa mediassa, kirkon vt. viestintäjohtaja Eevu Heikura sanoo.

Virastokollegion lausunnot ovat julkisia, mutta ne täytyy erikseen etsiä useamman otsikon takaa.

Translaki tukee ihmisoikeuksien kunnioittamista

Kirkkohallituksen marraskuussa antaman lausunnon mukaan on tärkeää, että lain uudistus saatetaan tämän hallituskauden aikana päätökseen.

Lausunto nostaa esille myös tarpeen tuottaa lisää tietoa oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen merkityksestä sukupuoliristiriitaa kokevien lasten ja nuorten hyvinvointiin. Lausunto ei ota kantaa ikärajakysymykseen. Se korostaa tutkitun tiedon tarpeellisuutta.

– Jokainen nuori ansaitsee rauhan omalle kasvulleen. Aikuisina meidän on kuljettava heidän rinnallaan. Tämä on lausunnon pohjaintentio, yksikönjohtaja Jarmo Kokkonen sanoo.

Kirkkohallitus näkee sukupuolen vahvistamista koskevan lain tavoitteen henkilön itsemääräämisoikeuden vahvistamisesta oikeansuuntaisena ja ihmisoikeuksia kunnioittavana. Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä edellytyksenä sukupuolen oikeudelliselle vahvistamiselle on lausunnon mukaan kohtuuton ja ihmisoikeussopimusten vastainen, siksi Kirkkohallitus puoltaa vaatimuksen poistamista.

Jumalan luomistyön kunnioittaminen

Kirkkohallituksen lausunnosta löytyy myös teologisia perusteita. Lausunnon mukaan teologisesti on kyse siitä, että jokaisessa ihmisessä Jumalan kuva. Kaltaisuus näyttäytyy yksilöllisellä ja persoonallisella tavalla.

”Oman itsenään jokainen ihmisyksilö on ainutlaatuinen ja arvokas kuva Jumalasta. Luomiskertomuksessa kerrotaan, miten Jumala lopuksi katsoi kaikkea luomaansa, ja kaikki oli hyvää (1. Moos. 1:31). Edistämällä tasa-arvoa ja transihmisten asemaa kirkko kunnioittaa Jumalan luomistyön moninaisuutta ja rikkautta”, lausunnossa sanotaan.

Turvallisesta seurakunnasta lausunto toteaa tavoitteena olevan, että jokainen ihminen kokisi tulevansa kohdatuksi ja hyväksytyksi omana itsenään.

Lausunto muistuttaa siitä, etteivät vähemmistöihin kuuluvat ole toiminnan objekteja, joille suunnataan tiettyjä palveluita. ”Lapset, nuoret ja kaikenikäiset kirkon jäsenet muodostavat kirkon ja kaikki suomalaiset yhdessä muodostavat suomalaisen yhteiskunnan”, lausunto linjaa.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKymmenen kristillistä seurakuntaa ja yhteisöä sitoutuu turvallisen seurakunnan periaatteisiin Tampereella
Seuraava artikkeliEssee: Hurskas aika oikeine tapoineen sijaitsee aina menneisyydessä

Ei näytettäviä viestejä