”Kehitysyhteistyöllä voidaan ehkäistä myös Venäjän vaikutusvallan kasvua Afrikassa” – Lähetysseura ja KUA kritisoivat kehitysyhteistyön lisäleikkauksia

Oppilaat osallistuivat tiikin taimien istuttamiseen Mitejan kylän peruskoululla Tansaniassa osana Lähetysseuran kehitysyhteistyöhanketta. Kuva: Suomen Lähetysseura

Suomen hallitus päätti tiistaina 16.4. päättyneessä kehysriihessä vuosittaisista 50 miljoonan euron lisäleikkauksista kehitysyhteistyöhön sekä jo aiemmin päätettyjen leikkausten aikaistamisesta.

Lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala pitää leikkauksia hyvin hankalina maailman köyhimpien ihmisten ja globaalin turvallisuuden kannalta. Kirkon Ulkomaanavun mukaan leikkauksilla on myös suoraan Suomen omaan ulkopoliittiseen uskottavuuteen ja turvallisuuteen kohdistuvia vaikutuksia. 

Parhiala toteaa Lähetysseuran tiedotteessa, että ilmastonmuutos lisää kamppailua vähenevistä resursseista. Jos ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumista ja ilmastotuhojen korjaamista ei tueta maailman köyhimmissä maissa, yhä useammat joutuvat jättämään kotinsa ja lähtemään ilmastopakolaisiksi.

– Näin edessä on lisää vaikeita konflikteja ja globaaleja kehityshaasteita. Kehitysyhteistyöllä voidaan lisäksi ehkäistä myös Venäjän vaikutusvallan kasvua Afrikassa, josta Venäjän toiminta Sahelin alueella on varoittava esimerkki, Parhiala sanoo tiedotteessa.

Kehitysyhteistyöllä voidaan Parhialan mukaan myös vahvistaa oikeusvaltion periaatteita maailmalla.

– Vain alle kymmenesosa maapallon väestöstä asuu aidosti demokraattisissa valtioissa, ja kansalaisyhteiskunnan ja lehdistön toimintatila kapeutuu globaalisti. Kehitysyhteistyöllä voidaan tukea demokraattisten instituutioiden toimintaedellytyksiä myös siellä, missä niitä yritetään rajoittaa.

”Vakaampi, turvallisempi ja oikeudenmukaisempimaailma on Suomen etu.”

KIRKON ULKOMAANAVUN vaikuttamistyön päällikkö Tapio Laakso muistuttaa järjestön tiedotteessa, että jo ennen kehysriihtä hallitus oli päättänyt kehitysyhteistyöhön kohdistuvista yli miljardin euron leikkauksista.

– Hallituskauden päättyessä kehitysyhteistyön taso on 40 prosenttia alempi kuin se oli 10 vuotta sitten eli ennen isojen leikkausten alkua, Laakso sanoo.

Hallitusneuvotteluissa viime keväänä kehitysyhteistyön isot leikkaukset päätettiin porrastaa, jotta jo tehdyistä sitoumuksista voidaan pitää kiinni. Kehysriihessä tiistaina päätetty leikkausten aikaistaminen kyseenalaistaa KUA:n mukaan tämän lupauksen.

– Maailmassa on nyt enemmän hätää ja kärsimystä kuin vuosikymmeniin. Sotien, konfliktien ja ilmastonmuutoksen vuoksi yli 300 miljoonaa ihmistä tarvitsee akuutisti humanitaarista apua selviytyäkseen. Demokratian ja kansalaisyhteiskunnan tila kapenee ja autoritaariset valtiot kasvattavat vaikutusvaltaansa, Laakso sanoo tiedotteessa.

Myönteisenä sekä Parhiala että Laakso pitävät sitä, että kehysriihessä päätettiin kasvattaa kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyön rahoitusta 10 miljoonalla eurolla vuosittain. Tämä kertoo heidän mukaansa siitä, että suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen työtä arvostetaan.

– Vakaampi, turvallisempi ja oikeudenmukaisempi maailma on Suomen etu. Pitkäjänteinen kehityspolitiikka on Suomelle työkalu rakentaa kumppanuuksia, vahvistaa kansainvälistä asemaansa ja ennen kaikkea puolustaa meille tärkeitä arvoja, Laakso sanoo.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeli”Ukraina häviää sodan ilman lännen apua” – kirkkohallituksen asiantuntija Riikka Porkola vieraili EKK:n johtoryhmän mukana Kiovassa
Seuraava artikkeliVäitöskirja selvitti kristitty- ja muslimitaustaisten nuorten ajattelua toisistaan

Ei näytettäviä viestejä