Katolinen kirkko jyrkensi kantaansa kuolemanrangaistukseen – ei hyväksy enää missään tapauksessa

Katolinen kirkko on muuttanut kantaansa kuolemantuomioon, kertoo uutistoimisto Reuters. Katolinen kirkko tuomitsee vastedes kuolemantuomion kaikissa tapauksissa. Aiemmin kuolemantuomio voitiin kirkon mukaan hyväksyä äärimmäisissä tapauksissa.

Vatikaani kertoi linjauksen muutoksesta tällä viikolla. Muutos kirjataan katolisen kirkon katekismukseen. Katolisen kirkon Helsingin hiippakunnan Katolisen tiedotuskeskus totesi verkkosivuillaan, että alustava suomennos uudistetusta kohdasta kuuluu seuraavasti: ”[K]irkko opettaa evankeliumin valossa, että ’kuolemaan tuomitsemista ei voi hyväksyä, koska se on hyökkäys ihmispersoonan koskemattomuutta ja arvokkuutta vastaan’, ja kirkko työskentelee määrätietoisesti kuolemantuomioiden poistamiseksi kaikkialta maailmasta.”

Konservatiivisten katolilaisten uskotaan vastustavan uutta linjausta monissa maissa, kuten Yhdysvalloissa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan viime vuonna 53 maata tuomitsi ihmisiä kuolemaan ja 23 niistä teloitti ainakin 993 ihmistä. Monissa näistä maista katolisuus ei ole valtauskonto. Eniten kuolemanrangaistuksia pantiin täytäntöön Kiinassa, Iranissa, Saudi-Arabiassa, Irakissa ja Pakistanissa, Amnesty kertoo. Euroopassa kuolemanrangaistus on käytössä ainoastaan Valko-Venäjällä.

Kuva: Jussi Rytkönen. Pietarinkirkko Vatikaanissa.

Lue myös:

Kuolemanrangaistus iskee railoja kirkkoihin Yhdysvalloissa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliNaisten jäsenyys johti Ruotsin ja Englannin Gideonien eroihin kattojärjestöstä
Seuraava artikkeliViisi viisautta Raamatusta: Paljot puheet ovat vain unta ja turhuutta

Ei näytettäviä viestejä