Kuolemanrangaistus iskee railoja kirkkoihin Yhdysvalloissa

Suhtautuminen kuolemantuomioon jakaa Yhdysvaltojen protestanttisten kirkkojen jäsenistöä ja johtoa. Yhdysvaltalaisen Pew Research Centerin tuoreen selvityksen mukaan useimmissa kirkoissa jäsenten enemmistön ja kirkon johdon ajatukset kuolemanrangaistuksen hyväksyttävyydestä eroavat toisistaan.

Tutkimuskeskuksen mukaan suurin osa isoista kirkkokunnista vastustaa kuolemantuomiota virallisessa opetuksessaan. Valtavirran protestanttisten kirkkojen jäsenistä kaksi kolmesta kuitenkin kannattaa kuolemantuomiota.

Kannatus koko Yhdysvaltojen aikuisväestössä on noin 56 prosenttia. Osuus on pienentynyt viime vuosina.

Evankelikaalisten kirkkojen jäsenistä noin seitsemänkymmentä prosenttia kannattaa kuolemanrangaistusta. Myös suurin osa evankelikaalisista kirkoista hyväksyy sen. Kaikilla kirkoilla ei ole virallista kantaa asiaan.

Myös katolisen kirkon jäsenistä hiukan yli puolet kannattaa kuolemantuomiota. Valkoisen väestön osalta luku on lähellä kahta kolmasosaa.

Uskonnottomista noin 45 prosenttia kannattaa kuolemantuomiota.

Katolisen kirkon oppi hyväksyy kuolemantuomion, mutta ei kannusta käyttämään sitä. Katolisen katekismuksen mukaan kuolemaa tulee käyttää rangaistuksena vain, jos se on ainoa keino suojella tehokkaasti ihmiselämää laittomuuksilta.

Paavi Franciscus on kuitenkin ottanut kielteisen kannan kuolemantuomion käyttämiseen.

Kristillisten yhteisöjen ulkopuolella esimerkiksi reformi- ja konservatiivijuutalaiset ovat ottaneet kielteisen kannan kuolemantuomioon. Myös kaikkea elämää pyhänä pitävät buddhalaiset vastustavat kuolemantuomiota.

Edellinen artikkeliMusiikkia, lumilautailua, liikemiehiä – Gospel-yhdistyksiä on moneen lähtöön
Seuraava artikkeliOklahoman kuvernööri kieltäytyy murskaamasta laintauluja

Ei näytettäviä viestejä