Kasvatuksen päivillä ja kaikessa kirkon kasvatuksessa etsitään nyt rauhaa

Tiistaina Jyväskylässä alkavien Kirkon kasvatuksen päivien teemana on tänä vuonna rauha. Sama teema on kaiken kirkon kasvatustyön painopisteenä vuodet 2018–2019.

− Kutsumme kirkon ja yhteiskunnan kasvattajia toimimaan rauhantekijöinä. Lapsilla ja nuorilla on oikeus sisäiseen ja ulkoiseen rauhaan, lähellä ja kaukana, Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasiat -yksikön vs. johtaja Jarmo Kokkonen sanoo Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Kokkosen mukaan kirkolla on syvempi ja kestävämpi pohja rauhan edistämiselle kuin yhdelläänkään toisella yhteisöllä Suomessa. Teemavuosien aikana käsitellään muun muassa koulurauhaa, somerauhaa, kotirauhaa, maailmanrauhaa sekä lasten kasvurauhaa. Tärkeää on pyrkimys kunnioittavaan keskusteluun.

Kolmipäiväiset kasvatuksen päivät alkavat rauhanmessulla ja pitävät sisällään valtavan määrän ohjelmaa.

Heti tiistaina Jyväskylän Paviljongin auditoriossa keskustellaan vihasta ja rauhan rakentamisesta asiantuntevin voimin. Keskustelijoina ovat muun muassa kansanedustaja, Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtaja Pekka Haavisto, kirkollisen työn koordinaattori Janetta Vettenranta Suomen Lähetysseurasta, YK-nuorisodelegaatti Ilmi Salminen ja turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Valtonen. Keskustelun juontaa Paleface.

Keskiviikkona eri tilaisuuksien teemoina ovat muun muassa uskontodialogi draaman keinoin, empaattiset mediataidot, sopimuspaja liittyen kuntien ja seurakuntien kasvatusyhteistyöhön, nuorten ääni maakunnissa, koodaaminen, podcastaaminen, LapsiArkki-projekti, vihapuhe ja kiusaaminen, nuorten kohtaaminen kriisitilanteissa, tietokonepelit, murrosikäisten elämäntaidot, TURVA-hanke, amisrauha ja lapsiperheiden köyhyys.

Myös musiikki on mukana päivillä monin tavoin. Tiistain yhteislauluillassa veisataan Juicea, keskiviikkona kuullaan ilon ja rauhan säveliä ja torstaina vietetään jazz-messua.

Päivien järjestäjinä toimivat Kirkon kasvatus ja perheasiat, Mikkelin hiippakunta, Suomen Lähetysseura ja Nuori kirkko ry.

− Rauhaa kaivataan niin koteihin, kouluihin, sosiaaliseen mediaan, yhteiskuntaan, maailmaan kuin sydämiinkin. Ilman rauhaa ei voi olla hyvinvointia, toteaa päivien suunnittelutyöryhmän puheenjohtaja Sirpa Syrjä ohjelmalehtisessä.

Kuva: Merja Salonen. Tampereen seurakuntien rippileirillä opeteltiin kesällä 2015 namibialaista häätanssia.

Edellinen artikkeliProfessori Antti Laato: Herätysliikeväki voisi ottaa mallia Vanhan testamentin Jeremiasta
Seuraava artikkeliUskontotieteen professori: ”Suhteeni uskontoon muuttui, kun tein tutkimusta muualla kuin Suomessa”

Ei näytettäviä viestejä