Käräjäoikeus: Jehovan todistajien etäkokouksessa esittämät opetukset karttamisesta sai julkaista

Jehovan todistajien valtakunnansali Lauttasaaressa Helsingissä

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoo 8.12. antamassaan päätöksessään, ettei Jari-Pekka Peltoniemi syyllistynyt rikokseen julkaistessaan ylläpitämällään Jehovan todistajiin kriittisesti suhtautuvalla Johanneksenpoika.fi-verkkosivustollaan kahden seurakunnan vanhimman videotallenteesta otteita tekstimuodossa ja äänitteenä. Opetuspuheet käsittelevät julkisuudessakin keskustelua herättänyttä karttamisoppia eli siten miten Jehovan todistajien tulee suhtautua liikkeestä eronneisiin ja erotettuihin.

Syyttäjän mukaan Peltoniemi oli syyllistynyt yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen julkaistessaan videotallenteen, jossa asianomistajat ovat esillä. Syyttäjän mukaan videotallenteesta on selvinnyt ”vastaajien henkilöllisyys, kuva ja uskonnollinen vakaumus siten, että se on ollut omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä [asianomaisille] taikka [heihin] kohdistuvaa halveksuntaa”.

Oikeudessa esillä olleet tallenteet olivat vuodelta 2020 eli koronarajoitusten ajalta ja ne oli tehty asiaomaisten kotona. Oikeudessa myös käsiteltiin kysymystä, keillä oli pääsy striimattuihin kokoontumisiin ja myöhemmin tallenteisiin.

Vastauksessaan Peltoniemi totesi muun muassa, että kyse ei ollut vastaajien yksityiselämästä, sillä he ovat seurakunnan vanhimpia, heillä on pitkälle menevä valta-asema ja he ovat hakeutuneet julkiseen tehtävään. Oikeus katsoi myös, että vastaajat eivät ole asemansa vuoksi yksityishenkilöitä, ja että lisäksi tallenne heidän puheistaan on ollut viikon ajan nähtävillä jopa maailmanlaajuisesti.

Oikeus katsoi, että tallenteiden julkistaminen Johanneksenpoika.fi-sivustoilla on tässä kyseisessä tapauksessa ollut perusteltua ja hyväksyttävää merkittävän asian (karttamisopin) käsittelemiseksi. Sen sijaan asianomistajien kuvien julkaisemista oikeus ei pitänyt välttämättömänä, mikä ei tosin vielä tarkoita, että kuvan julkaiseminen täyttäisi rikoksen tunnusmerkistön.

Oikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen.

JARI-PEKKA PELTONIEMI on tyytyväinen oikeuden päätökseen.

– Oikeus on paneutunut aiheeseen ja tehnyt tarkkaa työtä. Päätöksestä voidaan toki valittaa, joten jää nähtäväksi miten lopulta käy.

Peltoniemi on huolestunut siitä, että tämä oli neljäs kerta kun Jehovan todistajat pyysivät poliisia tutkimaan hänen tekemisiään.

– Olen köyhä eläkeläinen eikä minulla ole varaa oikeudenkäynteihin. Ehkä Jehovan todistajien tarkoitus on oikeudenkäyneillä uhkailemalla vaientaa kriittiset äänet. Tällainen saattaa johtaa itsesensuuriin.

Peltoniemi kertoo ajaneensa Johanneksenpoika.fi-sivuston toiminnan osittain alas.

”Olen päättänyt lopettaa aktivistin urani ja siirtyä eläkkeelle. Nettisivuiltani on nyt poistunut yli 95 prosenttia kaikesta materiaalista. JP-sivuja ei enää päivitetä, ellei tule todella suuria ja tärkeitä asioita, joista on kerrottava julkisuuteen”, Peltoniemi kirjoittaa.

Hän toteaa myös, että pieni ihminen ei voi taistella ”kultteja vastaan, jotka köyttävät rajattomia resursseja kriitikoiden nujertamiseen”.

Peltoniemi on erotettu vuonna 2006 Jehovan todistajista oltuaan sitä ennen 31vuotta uskontokunnan jäsen.

Lue myös

Tältä näytti opetusvideo – Kotimaa seurasi Jehovan todistajien karttamisopetusta valtakunnan salissa

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliTekstiilitaiteilija Helena Vaari ompelee koivuja antependiumiin
Seuraava artikkeliKirkon kulttuuripalkinnon saavat muusikko Jukka Leppilampi ja tapahtumatuottaja Jukka Ahokas

Ei näytettäviä viestejä