Kansalaiskeräyksen pelastama Kylmäkosken kirkko vihitään uudelleen käyttöön

Homeongelmien vuoksi käyttökieltoon vuonna 2011 asetettu Kylmäkosken kirkko vihitään uudelleen käyttöön sunnuntaina 25.5.

Vihkimisen toimittaa Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo.

Käyttöönottoa odotetaan Akaan Kylmäkoskella innokkaissa tunnelmissa, kertoo Homekirkosta kulttuurikirkoksi -työryhmän puheenjohtaja Ilari Rantakari.

– Kirkon lakkautusuhka oli melkoinen shokki Kylmäkosken kappeliseurakunnalle. Kirkko on keskeinen osa kulttuurimaisemaa myös heille, jotka eivät ole aktiivisia kirkossa kävijöitä. Monelle kirkko on läheisten juhla- ja hautapaikka, Rantakari kertoo.

Kirkkoa käytettiin jo kiirastorstaina järjestetyssä jumalanpalveluksessa, joka keräsi kirkon täyteen ihmisiä.

Kirkon kunnostamiseen vaikutti merkittävällä tavalla Kylmäkoski-seuran aloittama kansalaiskeräys. Keräys tuotti lopulta noin kymmenesosan remontin kokonaiskustannuksista, mutta sen vaikutus hengen nostattamiseen oli suuri.

– Keräys ja siihen liittynyt aktiivinen kirjoittelu ja vetoomukset pehmensivät Akaan valtuuston päättäjät, Rantakari arvelee.

Varoja kerättiin vetoomuksilla, listakeräyksillä ja lahjoituksilla. Lisäksi myytiin pinssejä ja muita tuotteita. Kirkon perusteellisen remontin kustannuksiin osallistui Akaan seurakunnan lisäksi Kirkkohallitus.

Tulevaisuudessa kirkko palvelee myös kulttuurikirkkona. Homekirkosta kulttuurikirkoksi -työryhmä on suunnitellut kirkkoon syksyksi monipuolista ohjelmaa konserteista näyttelyihin ja entisten kirkkoherrojen puhetilaisuuksiin.

Ilari Rantakari suosittelee kirkon monipuolista käyttämistä myös muilla paikkakunnilla, joilla kirkkorakennusta uhkaa sulkeminen.

Kylmäkosken kirkko on kesällä 2014 myös tiekirkko.

Lue myös: Kansalaiskeräys Kylmäkosken kirkon pelastamiseksi

Kirkkohallitukselta 250 000 euroa Kylmäkosken kirkon remonttiin

Kuva: Kimmo Lyytikäinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHuomattava osa Kirkon eläkerahaston sijoitusvaroista veroparatiiseissa
Seuraava artikkeliMaailma kylässä -festivaalilla vietetään uskontojen yhteisiä meditaatiohetkiä

Ei näytettäviä viestejä