Känninen Nooa suututti amerikkalaiset kristityt

Tuotantoyhtiö Paramount ja indie-ohjaajajana tunnettu Darren Aronofsky ovat olleet erimielisiä pian Suomenkin levitykseen saapuvan Noahin leikkauksesta ja markkinoinnista.

Paramount huolestui jo tuotantovaiheessa siitä, miten kristityt yleisöt ottavat Noahin vastaan. Niinpä studio rekrytoi osin kristityistä koostuvan koeyleisön, jolle elokuvasta esitettiin useita studion leikkaamia versioita.


New Yorkerin
tietojen mukaan viimeisin studioversio alkoi montaasilla uskonnollisia kuvia ja päättyi kristilliseen rock-kappaleeseen. Se sai kristityiltä katsojilta kuitenkin huonomman arvion kuin ohjaajan versio elokuvasta.


Guardianin
mukaan kristitty koeyleisö suhtautui elokuvaan kaiken kaikkiaan penseämmin kuin studio olisi toivonut. Heidän mielestään elokuva otti liikaa vapauksia Raamatun kertomuksesta. Erityisesti koeyleisöä ärsytti kohtaus, jossa synkkämielinen Nooa juo itsensä humalaan – siitä huolimatta, että Nooa humaltuu myös Raamatussa.

Elokuvalevitykseen valikoitui lukuisien koenäytösten jälkeen ohjaaja Aronofskyn leikkaus.

Paramount vaikuttaa luopuneen yrityksestään markkinoida elokuvaa kristityille. Maaliskuun alussa se julkaisi kuitenkin tiedotteen, jossa se kertoi lisäävänsä elokuvaan ”selittävän viestin”. Viestissä huomautetaan, että elokuva perustuu Raamatun kertomukseen, mutta taiteellisia vapauksia on otettu. Lisäksi kerrotaan, että alkuperäinen tarina löytyy 1. Mooseksen kirjasta.

Elokuvalehti
The Wrap
kertoi, että viesti lisättiin elokuvaan sen jälkeen, kun National Religious Broadcastersin puheenjohtaja Jerry A. Johnson oli vedonnut studioon. Johnson toivoi, että studio auttaisi yleisöjä ymmärtämään elokuvan dramatisoivan raamatullisia teemoja, ei toistavan Raamatun kertomusta sanasta sanaan.

Aronofsky itse on sanonut, että Noah on vähiten raamatullinen Raamattuun pohjautuva elokuva, jota on koskaan tehty. Elokuvan on kerrottu sisältävän muun muassa kohtaus, joka kuvaa darwinistista evoluutiota.

Elokuva saa Yhdysvalloissa ensi-iltansa maaliskuun lopussa, minkä jälkeen myös Suomen lehdistönäytökset järjestetään. Suomen ensi-ilta on 4. huhtikuuta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliÄäri-islamiin liittyvän terrorismin uhassa ei muutoksia Suomessa
Seuraava artikkeliViime vuoden rippikoululaiset tekevät rippikoulusuunnitelmaa

Ei näytettäviä viestejä