Ääri-islamiin liittyvän terrorismin uhassa ei muutoksia Suomessa

Väkivaltaiseen ääri-islamiin liittyviä kansainvälisen tason ilmiöitä on nähtävissä Suomessa aiempaa enemmän. Tällaisia ovat muun muassa sosiaalisen median väkivaltaan kehottava propaganda ja ulkomailla toimivat radikaali-islamistiset mentorit, jotka pyrkivät vaikuttamaan muissa maissa asuviin henkilöihin lietsomalla vihapuhetta ja kehottamalla tukemaan terrorismiin kytkeytyvää toimintaa.

Sisäministeriön johtama väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisyn kansallinen yhteistyöverkosto on julkaissut vuoden 2014 ensimmäisen tilannekatsauksen väkivaltaisesta ekstremismistä Suomessa. Kyseessä on järjestyksessään kolmas väkivaltaisen ekstremismin kansallinen tilannekatsaus

Väkivaltaiseen ääri-islamiin liittyvän terrorismin uhassa Suomessa ei ole tapahtunut muutoksia edelliseen katsaukseen verrattuna ja organisoituneen radikaali-islamistisen ryhmän Suomessa tekemän terroriteon riski on edelleen matala.

Pitkittyneen Syyrian konfliktin heijastevaikutukset näkyvät yhä vahvemmin Euroopan eri maissa. Myös Suomesta on aiempaa enemmän matkustanut eri motiivein toimivia henkilöitä Syyriaan. Tällaisia henkilöitä arvioidaan nyt olevan yli kolmekymmentä.

Suuri osa heistä pyrkii hakeutumaan aseellisessa oppositiossa toimivien radikaaliryhmien riveihin. Verrattain suuren aseelliseen toimintaan osallistuvien henkilöiden lukumäärän myötä kasvaa myös riski Suomesta lähteneiden loukkaantumiseen ja traumatisoitumiseen taisteluissa. Eri ryhmien keskinäisiin välienselvittelyihin liittyvä kidnappausuhka on kohonnut. Sodassa hankitut kokemukset ja sen traumatisoivat vaikutukset saattavat näkyä konfliktista Suomeen palaavan henkilön toiminnassa.

Myös riski sellaisesta väkivaltaisesta radikalisoitumisesta, jonka seurauksena henkilö ryhtyy Suomessa rekrytoimaan muita, tukemaan kansainvälistä terrorismia tai itse käyttää väkivaltaa, kasvaa tuoreen raportin mukaan.

Tilannekatsauksen pääteemana on Kiakkovierasjuhlat-mielenosoituksen yhteydessä syntynyt mellakointi ja katsauksen voi lukea täältä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTässä syy otsiin palaneille risteille
Seuraava artikkeliKänninen Nooa suututti amerikkalaiset kristityt

Ei näytettäviä viestejä