Kannanotto: Seurakuntien työntekijät eivät saa sanella nuorten vaikuttajaryhmien muotoa

Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI vaatii kannanotossaan, että nuoret otetaan vahvasti mukaan, kun seurakuntiin perustetaan nuorten vaikuttajaryhmiä. Työntekijät eivät saa sanella ryhmän muotoa vaan niiden on todella näytettävä kaikilta seurakunnan nuorilta.

Kirkolliskokous päätti marraskuussa 2019, että jokaiseen Suomen evankelisluterilaiseen seurakuntaan tulee perustaa nuorten vaikuttajaryhmä. Vaikuttajaryhmän muoto ja valintatapa jäävät paikallisesti sovittaviksi. Kirjaus on seurakuntia sääntelytasolla velvoittava ja astuu voimaan samaan aikaan uuden kirkkolain kanssa.

Kirkkolain muutos jättää seurakunnille paljon liikkumavaraa vaikuttajaryhmien yksityiskohtien kanssa, todetaan kannanotossa.

”Vaikuttajaryhmä voi esimerkiksi olla seurakunnan oma tai useamman yhteinen ja vaalein valittu tai halukkuusperiaatteeseen perustuva. Nuoret ovat omanlainen ryhmänsä ja seurakuntien kulttuurit ovat moninaisia. Seurakunnat voivat siis järjestää vaikuttajaryhmät sellaisella tavalla, joka paikallisesti toimii parhaiten. Tarkoituksena on, että nuorten ääni kuuluu paremmin, ei uuden hallintoelimen perustaminen”, NAVI muistuttaa.

NAVI:ssa nähdään, että vaikuttajaryhmän muodostaminen on prosessi, joka alkaa siitä, kun kirkkoherra, luottamushenkilöt, nuorisotyön tiimi ja ennen kaikkea nuoret itse istuvat yhdessä pöydän ääreen ja sopivat käytännöistä.

Keskeisimmässä roolissa vaikuttajaryhmien muodostamisessa ovat seurakunnan nuoret – eivät piispat, kirkkoherrat tai nuorisotyön tiimi, kannanotossa sanotaan ja toivotaan, että seurakuntien tulisi välittömästi käynnistää ensimmäiset tapaamiset vaikuttajaryhmien perustamiseksi.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Jokaiseen seurakuntaan tulee nuorten vaikuttajaryhmä alle 29-vuotiaille

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliHautausmaan kappeli voidaan tapauskohtaisesti luovuttaa myös muiden uskontojen käyttöön
Seuraava artikkeliTällaiset ovat Kotimaan uudet tilat – katso esittelykierros videolta

Ei näytettäviä viestejä