Kaisamari Hintikka lähtee Espoon piispanvaaliin – ”Kirkko on selvinnyt kriiseistä ennenkin”

Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri, teologian tohtori Kaisamari Hintikka, 50, lähtee ehdokkaaksi Espoon piispanvaaliin. Runsaan 50 ihmisen tukijoukko kertoi Hintikan ehdokkuudesta keskiviikkona.

Kaisamari Hintikan tukijoihin kuuluu pappeja ja maallikoita eri puolilta Espoon hiippakuntaa. Hintikka pitää tukijoiden määrää kannustavana asiana.

– Harvoja heistä olen tuntenut etukäteen. Moni on seurannut Helsingin vaalia ja päätynyt tukemaan minua sitä kautta.

Hintikka oli ehdokkaana viime vuoden elokuussa käydyssä Helsingin hiippakunnan piispanvaalissa. Hänen lähtemistään mukaan Espoon vaaliin on uumoiltu pitkin talvea. Huhtikuun puolivälissä Hintikka sanoi Kotimaa24:lle harkitsevansa ehdokkuutta.

Espoon piispanvaaliin ovat ilmoittautuneet Hintikan lisäksi johtava oppilaitospappi, kisapappi Leena Huovinen ja jumalanpalveluselämän kouluttaja Juhani Holma. Hintikan mukaan hän tuo vaalikampanjaan ainakin kokemusta välittömän kirkollisen sisäpiirin ulkopuolelta. Hintikka on työskennellyt ja asunut vuosia Genevessä.

– Taustani on sellainen, että pystyn katsomaan Suomen kirkkoa perspektiiviä antavan etäisyyden päästä.

Hintikan tukijat luonnehtivat tiedotteessaan ehdokastaan hyvänsisuiseksi ja taitavaksi johtajaksi, joka on tottunut työtehtävissään luomaan yhteyttä erimielisten ryhmien välillä.

Hintikka: Kirkon pitää luopua jäsenyyshuolesta

Lähitulevaisuudessa Hintikka näkee kirkolla kaksi tärkeää tavoitetta. Ensinnäkin jäsenyyshuolesta pitäisi luopua.

– Tiedän, että asia on monelle kirkon työntekijälle kipeä, mutta kirkolla on kahdentuhannen vuoden historia ja se on eri ilmenemismuodoissaan selvinnyt kriiseistä ennenkin. Kirkon tulevaisuus ei riipu verotusoikeudesta, jäsenyysluvuista tai siitä, millainen yhteiskunnallinen instituutio se on.

Hintikka toteaa, että kirkko voi olla kirkko myös toisella tavalla kuin Suomessa on totuttu viimeksi kuluneiden, taloudellisesti hyvien vuosikymmenten aikana.

– Kristuksen kirkko maailmassa ei ole vain Suomen kirkko tällä hetkellä.

Toiseksi Hintikka pitää tärkeänä sitä, millaisen viestin kirkko välittää niille, jotka eivät tunne luterilaista perintöä tai joilla ei ylipäänsä ole uskonnonlukutaitoa. Hänen mielestään kirkon edustajien, kuten piispojen, pitää tuoda aktiivisesti evankeliumin ääntä yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Se pitää tehdä kielellä, jota voi ymmärtää myös kirkon sisäpiirin ulkopuolella, Hintikka sanoo.

Espoon hiippakunnan piispanvaali ehdokasasettelu alkaa 21.6. ja päättyy 21.8. Ehdokkaan voi asettaa valitsijayhdistys, jonka muodostaa vähintään 30 vaalissa äänioikeutettua henkilöä. Vaalin ensimmäinen kierros järjestetään 8.10. ja mahdollinen toinen kierros 1.11. Uusi piispa vihitään virkaansa 10.2.2019.

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma aloittaa arkkipiispana kesäkuussa.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Pappien kouluttaja Juhani Holma ilmoittautuu Espoon piispanvaaliin – ”En lähde vaaliin miehenä vaan pappina”

Espoon piispanvaali käyntiin – kisapappi Leena Huovinen lähdössä ehdokkaaksi

Espoon piispanvaalin aikataulu selvillä – ehdokasasettelu alkaa juhannuksen alla

Kommentti: Katseet kääntyvät nyt Espoon piispanvaaliin, ja siinä miehillä on väistämisvelvollisuus

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliSisarukset kirkon töissä
Seuraava artikkeliSeurakuntanuorilla ohuet tiedot piispoista ja piispuudesta – ”Siunaa ja kiroaa, johtaa ja päättää”

Ei näytettäviä viestejä