Kommentti: Katseet kääntyvät nyt Espoon piispanvaaliin, ja siinä miehillä on väistämisvelvollisuus

Ei tullut niin tiukkaa toista kierrosta kuin moni arvioi. Arkkipiispanvaalin enimmät äänet menivät selvästi Espoon piispa Tapio Luomalle. Uutisen tuloksista voi lukea täältä.

Kirkko saa näköisensä ja oloisensa arkkipiispan. Samalla siunaamalla, kun Turun tulos ratkesi, innokkaimpien kirkollisten kommentaattorien katseet kääntyivät jo toisaalle. Luoman entinen – tai siis vielä tovin nykyinen – hiippakunta on nyt valokeilassa. Sinne on tulossa tämän vuoden aikana piispanvaali, joka on kirkon itseymmärryksen ja todellisuuskäsityksen kannalta poikkeuksellinen. Ehkä ratkaisevampi kuin Turun vaali konsanaan.

Espoossa ei äänestetä pelkästään paikallisesta virkamiehestä vaan siitä, mikä kirkon käytännön näkemys tasa-arvosta oikein on.

***

Sillä jos Espooseen valitaan Luoman jälkeen miespuolinen piispa, kirkko on vaikeuksissa. Silloin piispakunta miehistyy yhä syvemmin ja kirkon julkisuuskuva kärsii entisestään. Miespiispojen johtama kirkko ei heijasta kirkon todellisuutta.

Espooseen piispaa valittaessa on pakko ajatella kirkon ylimmän paimenkunnan kokonaisuutta. Vaaleihin eivät kiintiöt sovi, mutta vaalien puuhaihmiset ja äänestäjät joutuvat silti miettimään tarkkaan, mitä ovat tekemässä. Heidät on tahtomattaan laitettu paljon haltijoiksi.

Toivoa sopii, että Espoon vaaliin saadaan hyviä naispuolisia ehdokkaita. Tosin yksikin riittää. Miespuolisten ehdokkaiden sen sijaan kannattaa ennen ehdolle lähtemistä miettiä kaksi kertaa, asettavatko he etusijalle kirkon kokonaisedun vai omat urahaaveensa. Oikeastaan heillä on tasa-arvon nimissä väistämisvelvollisuus.

Espoon hiippakunnan päättäjät ja piispantekijät eivät vapaudu historiallisesta vastuustaan vetoamalla siihen, että onhan Oulussakin tänä vuonna piispanvaali. Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, ettei naisia ole tulossa edes ehdolle.

Oulun hiippakunnassa piispan äänestäjillä ei ole samanlaista historiallista vastuuta kuin espoolaisilla, sillä Oulun suunnalla vallitsee toisenlainen sielunmaisema.

***

Arkkipiispanvaalissa oli yksi naispuolinen ehdokas, mutta istuvaa piispaa oli ja on tulevaisuudessakin vaikea voittaa. Turun vaalista ei siis ollut kirkon tasa-arvon koetinkiveksi. Siellä mentiin toiselle kierrokselle vanhoilla kuvioilla eli ”paras mies voittakoon”.

Miehistyvä julkisuuskuva johtopaikoilla ja sen tympeä viesti on toki tunnistettu myös piispakaartissa. Tultuaan viime syksynä valituksi Helsingin piispaksi Teemu Laajasalo
sanoi ajattelevansa, että olisi tärkeää, jos kaikissa kirkon viroissa olisi miehiä ja naisia.

”Naispuolisten piispojen puuttumista ei ole syytä vähätellä tai selitellä. Ei niin pitäisi olla. Sanon selkeästi: kuulen tämän ja haluan omalla työlläni parantaa naisten sijoittumista johtotehtävissä”, Laajasalo sanoi.

Ennakkokaavailujen mukaan Espoon hiippakunnassa järjestetään piispanvaalin ensimmäinen kierros lokakuun alussa ja mahdollinen toinen kierros marraskuun alussa.

Kuva: Olli Seppälä. Espoon hiippakunnan tuomikapituli sijaitsee Kirkonkympissä Espoon keskuksessa.

Lue myös:

Tapio Luoma valittiin uudeksi arkkipiispaksi selvällä äänierolla

Tuleva arkkipiispa Tapio Luoma: Erilaisuus ei ole uhka vaan se, ettemme tule toimeen sen kanssa

Arkkipiispanvaalissa toiseksi jäänyt Björn Vikström: Tulos on harppaus konservatiiviseen suuntaan

Kirkossa saatetaan ratkaista kolme piispanvaalia vielä tänä vuonna

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliUskonnonvapaus on heikentynyt maailmassa merkittävästi
Seuraava artikkeliKymmenet arkkipiispaa ensimmäisellä kierroksella äänestäneet jättivät toisen kierroksen väliin

Ei näytettäviä viestejä