Juhana Pohjola väittelee pappisvirasta

Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan hiippakuntadekaani Juhana Pohjola väittelee tulevana perjantaina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa pappisvihkimyksestä ja -virasta.

Väitöskirjan nimi on Kutsuminen, siunaaminen ja lähettäminen – Ordinaatiokaavojen käsitys pappisvihkimyksestä ja -virasta Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa 1963–2003.

Tutkimuksessa selvitetään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ordinaatiokaavojen käsitystä pappisvihkimyksestä ja -virasta. Päälähteinä ovat Kirkollisten toimitusten kirjat 1963, 1984 ja 2003. Tutkimus asetetaan liturgian historialliseen ja ekumeeniseen kontekstiin.

”Pappisvirkaa on painotettu selvemmin jumalallisena säätämyksenä eikä yhteisestä pappeudesta johdettuna seurakunnallisena siirtämyksenä tehtävien hoitamiseksi. Kiistanalaista on ollut jumalallisesti asetetun viran suhde niin viranhaltijan sukupuoleen kuin viranhoidon tehtäviin”, väitöksen tiivistelmässä todetaan.

Juhana Pohjola määrättiin viime viikolla menettämään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappisvirkansa. Oulun tuomiokapitulin perusteluiden mukaan Pohjola on rikkonut pappislupauksensa ja osoittanut sopimattomuutensa papin virkaan ryhtymällä Lähetyshiippakunnan viranhaltijaksi.

TM Juhana Pohjola väittelee 15.8. Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Väitös kuuluu dogmatiikan alaan. Vastaväittäjänä on dosentti Jari Jolkkonen ja kustoksena on professori Pekka Kärkkäinen.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.

Lue myös:

Lähetyshiippakunnan dekaani Juhana Pohjola menetti pappisvirkansa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArkkipiispa Leo kertoo ”mustelmansa”
Seuraava artikkeliJuhana Pohjola väittelee pappisvirasta

Ei näytettäviä viestejä