Juha Meriläisen teos Putinin alttaripoika sai Lauri Jäntin tietokirjapalkinnon – ”Huolellinen teos kirkon noususta Kremlin tukipilariksi”

Kva: Otavan kuva-arkisto

Lauri Jäntin säätiö palkitsi vuoden 2023 parhaiden tietokirjojen tekijöitä yhteensä 36 000 eurolla. Pääpalkinnon eli 20 000 euron suuruisen Lauri Jäntin tietokirjapalkinnon sai Juha Meriläinen teoksestaan Putinin alttaripoika; Patriarkka Kirill ja Venäjän pyhä hyökkäyssota (Otava). Kirja käsittelee Putinin hallinnon monimuotoisia suhteita maan ortodoksiseen kirkkoon sekä sitä, kuinka kirkko ja sen edustama uskonnollinen retoriikka taipuvat välineiksi tukemaan Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan.

”Kirja esittelee kiihkottomasti, kuinka uskonnosta nousee keskeinen käyttövoima Venäjän sotakoneelle.”

Palkintoperusteiden mukaan kirja on huolellisesti laadittu teos nyky-Venäjän ulkopolitiikan uskonnollisesta taustasta ja painava puheenvuoro Venäjän hyökkäyssodan keskeisistä taustoista. Juha Meriläinen hahmottelee kirjassa selkeästi ja perusteellisesti Venäjän ortodoksisen kirkon nousun Kremlin tukipilariksi ja venäläisen identiteetin ytimeen. Kirja kuvaa, kuinka poliittinen ortodoksisuus tarjoaa opillisen tuen venäläiselle nationalismille. Venäjän ortodoksisesta kirkosta muodostuu näin patriarkka Kirillin johdolla sekä aatteellinen että institutionaalinen väline Venäjän suurvaltapyrkimyksille ja sen hyökkäykselle lännen edustamia demokratia-arvoja vastaan.

Palkintoraati toteaa, että Meriläisen aiempaan tutkimustietoon nojaava teos tarjoaa lukijalle pitkän perspektiivin ortodoksisen kirkon rooliin ja kuljettaa sen nykypäivien tapahtumiin saakka. Kirja esittelee analyyttisesti ja kiihkottomasti, kuinka uskonnosta nousee keskeinen käyttövoima Venäjän sotakoneelle.

Lauri Jäntin tunnustuspalkinnot myönnettiin Silvia Hosseinin teokselle Kirjallisuuden kiihottava historia (Gummerus) ja Ari-Joonas Pitkäsen, Matti Purasen, Mika-Matti Taskisen ja Niko Vartiaisen teokselle Kiina Xi Jinpingin aikakaudella (Teos).

Lauri Jäntin Säätiön tarkoituksena on suomenkielisen tietokirjallisuuden edistäminen. Lauri Jäntin tietokirjapalkinto on Suomen vanhin tietokirjallisuutta edistävä palkinto. Vuodesta 1985 alkaen säätiö on jakanut vuosittain tietokirjapalkinnon sekä tunnustuspalkintoja yhdelle tai useammalle edellisenä vuonna ilmestyneen merkittävän tietokirjan tekijälle. Säätiön hallitus toimii palkintojen palkintoraatina ja valitsee palkittavat ilman ehdollepanoa ja hakumenettelyä. Lisäksi säätiö myöntää stipendejä koululaisille.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliMuistokirjoitus: Juha Leiviskä 1936-2023
Seuraava artikkeliKuopion markkinaseuroissa Siionin virsiä ja vahvaa puhetta toivosta

Ei näytettäviä viestejä