Juha Luodeslampi: Villi pulu saa aikuiskasteet nousuun

Suomen evankelisluterilaisen kirkon jäseneksi kastetaan aikuisia hyvin vähän. Kotimaa Pro kertoo, että vuonna 2013 aikuisena kastettujen lukumäärä romahti ennätyksellisen alas eli 291 kastettuun.

Vuodesta 2007 alkaen 18-vuotiaana tai sitä vanhempana kirkon jäseniksi kastettujen määrä on joka vuosi laskenut. Vuonna 2007 luku on 1014 kastettua, vuonna 2009 se oli 930 kastettua ja vuonna 2011 aikuisia kastettiin 859. Vuonna 2012 aikuisena kastettujen lukumäärä oli pudonnut jo 633:een.

Vuoden 2013 luvun tekee entistä hätkähdyttävämmäksi se, että seurakunnissa siirryttiin paikallisseurakuntien ja keskusrekisterien ylläpitämistä jäsentietojärjestelmistä kirkon yhteiseen jäsentietojärjestelmään vuodenvaihteessa 2013. Kirkkohallituksen rekisterijohtajan Riikka Ryökäksen mukaan tässä yhteydessä osa vuoden 2012 tilastoihin kuuluneista tiedoistakin saattoi siirtyä vuodelle 2013. On siis mahdollista, että aikuisena kastettujen lukumäärä viime vuonna oli jopa pienempi kuin 291.

Kirkkohallituksen aikuistyöstä vastaava asiantuntija Juha Luodeslampi toteaa, että nykyään mihinkään kysymykseen ei ole enää löydettävissä keskusjohtoisia vastauksia.

Hän korostaa paikallisseurakuntien merkitystä alustana ja paikkana, josta ihmiset voisivat parhaimmillaan löytää samaa yhteisöllisyyttä, mitä he etsivät nyt Internetistä ja sen katsomuksellisista keskusteluista.

– Tässä on olennaista, että seurakunnissa annettaisiin aikuisille suuri ihmettelyn tila. Ihmisillä on oltava lupa kasvaa aikuisiksi ja kulkea vuorovaikutteista ihmettelyn valtatietä. Painostava puhe karkottaa.

– Kirkon työtavoissa on aina päivittämisen varaa. Mutta viime kädessä emme voi muuta kuin tehdä parhaamme ja sen jälkeen luottaa uskon mysteeriin ja villiin puluun, Pyhään Henkeen, joka tekee, mitä tahtoo, Luodeslampi sanoo Kotimaa Pron haastattelussa.

Juha Luodeslammen laajempi haastattelu Kotimaa Pro:ssa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliNykyvanhemmat rakentavat uudenlaista vanhemmuutta
Seuraava artikkeliJuha Luodeslampi: Villi pulu saa aikuiskasteet nousuun

Ei näytettäviä viestejä