Joulukeräyksillä tuetaan lapsia ja välitetään evankeliumia

Järjestöjen joulukeräysten avulla pyritään auttamaan lapsia niin Suomessa kuin kehitysmaissakin. Keräysten ja kampanjoiden avulla hankitaan joululahjoja tai -herkkuja vähävaraisiin perheisiin ja tuetaan kehitysmaiden lapsien elämää.

Esimerkiksi Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksissa kerätään kolehti Suomen Lähetysseuran ulkomaiseen työhön. Lähetysseura ohjaa keräystulot kehitysmaiden lasten koulutukseen, lasten ja äitien terveydenhuoltoon sekä perheiden toimeentulomahdollisuuksien parantamiseen. Keräykseen voi osallistua myös netissä.

Suomen Pipliaseuran Betlehemin lapsi -keräys tukee kristittyjä palestiinalaislapsia alueilla, joilla heitä kohtaa syrjintä ja jopa vainot. Lapsille ja nuorille järjestetään leirejä ja retkiä sekä opetetaan raamatunkertomuksia nukketeatterin ja draaman keinoin yhteistyössä paikallisten kirkkojen ja koulujen kanssa. Lahjotuksen voit tehdä Pipliaseuran verkkosivuilla.

Lähetysjärjestö Kylväjän
keräys kohdistuu Bangladeshiin. Keräyksen tuotot käytetään paikallisten terveysolojen parantamiseen ja heikossa asemassa olevien aseman kehittämiseen. Maassa, jossa äitiyskuolleisuus on korkea, mahdollistetaan joululahjoitusvaroin turvallisempia synnytyksiä ja parannetaan ihmisten toimeentuloa kyyhkysten tai vuohien kasvattamisen avulla.

Apua kotimaahan

Hyvä Joulumieli -keräyksellä
hankitaan vähävaraisille lapsiperheille lahjakortteja, joilla he voivat ostaa ruokaa joulupöytään. Vuosittaisen keräyksen järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti yhdessä Ylen Aamu-tv:n Yle Radio Suomen ja Radio Vegan kanssa.

Kotimaan hädänalaisia lapsia ja nuoria voi tukea myös Pelastakaa Lapset ry:n joulukeräyksellä. Lahjoituksilla maksetaan vähävaraisten perheiden lasten harrastusmaksuja ja hankitaan nuorille oppikirjoja ja opinnoissa tarvittavia välineitä lukio- tai ammattiopintoihin. Keräykseen voi osallistua netissä antamalla aineettoman joululahjan.

Yhden perinteisimmistä joulukeräyksistä järjestää Pelastusarmeija, jonka joulupadat ilmestyvät katukuvaan tänä vuonna jo 110. kertaa. Pelastusarmeijan Joulupadat näkyvät katukuvassa 16.–23.12. välisenä aikana. Joulupataan voi tehdä lahjoituksen myös netissä. Patojen tuotolla autetaan Suomessa asuvia vähävaraisia lapsiperheitä, yksinäisiä vanhuksia ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria.

Kansan Raamattuseuran joulukeräys nostaa tänä vuonna kohteekseen yksinäiset nuoret ja nuoret aikuiset. Keräykseen osallistumalla tuetaan matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen rakentamista, joihin kuka tahansa nuori tai nuori aikuinen on tervetullut omana itsenään. Keräykseen voi osallistua Kansan Raamattuseuran verkkosivuilla.

Sanaa Turkkiin ja peruskoulutusta juutalaisille

Medialähetysjärjestö Sanansaattajien
joulukeräyksessä on tänä vuonna neljä kohdetta. Tukea voi televisiokanava SAT-7 Türk, joka jakaa evankeliumin sanomaa turkkilaisille kristityille, joita on maassa uskonnollisena vähemmistönä noin 0,2 prosenttia. Toisena kohteena ovat luonnonkatastrofien uhreiksi Aasiassa joutuneet, joille tehdään kriisiradiota. Avustuskohteina ovat myös iranilaislapset sekä syyrialaisnuoret.

Kansanlähetyksen
joulukeräyksellä tuetaan tänä vuonna juutalaisten keskuudessa tehtävää työtä. Kerätyillä varoilla tuetaan yksinhuoltajaperheitä sekä aviopareja, tarjotaan kristillistä peruskoulutusta Jerusalemin Makor Hatikvah -koulussa, tehdään diakoniatyötä ja tavoitetaan opiskelijoita.

Lahjat pakettiin

Viime vuosina asemansa ovat vakiinnuttaneet keräykset, joissa annetaan rahalahjoituksen sijaan konkreettinen joululahja. Nuorkauppakamarit järjestävät jo 13. kertaa Joulupuu-keräyksen useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Keräykseen voi osallistua ostamalla ja paketoimalla joululahjan. Nuorkauppakamarit lahjan lapsille, jotka ovat lastensuojelun kohteina, huostaanotettuina, sijaisperheessä, lastenkodeissa tai muutoin vähävaraisen perhetilanteen vuoksi jäisivät ilman joulupukin tuomisia. Lahjavinkkejä annetaan keräyksen nettisivuilla.

Myös monet seurakunnat järjestävät vastaavia keräyksiä. Esimerkiksi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä järjestää kahdeksatta kertaa Lahja lapselle -keräyksen. Sen avulla välitetään diakonia-asiakasperheiden lasten lahjatoiveita lahjoittajille.

Toivelahjojen hinnat vaihtelevat 20 eurosta 50 euroon. Pienimmät lapset toivovat yleensä leluja, yli kymmenvuotiaat voivat halutessaan toivoa myös korkeintaan 40 euron hintaista lahjakorttia.

– Oman toiveen toteutuminen on tärkeää myös vähävaraisten perheiden lapsille. Se luo tulevaisuuden toivoa, sanoo diakoniasihteeri Sari Niemelä tiedotteessa.

Turun ja Kaarinan Lahja lapselle keräyksen lahjatoiveet on jo jaettu ja lahjat toimitetaan saajilleen. Pääkaupunkiseudulla seurakunnat ovat myös järjestäneet vastaavia keräyksiä.

Eettisiä lahjoja tarjoavat monet

Kirkon Ulkomaanavun toisenlaiset lahjat ovat jo tuttuja suomalaisille. Eettisiä lahjoja tarjoavat myös monet muut järjestöt, kuten World Vision.

Myös Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys tarjoaa eettisiä lahjoja. Sleyn nettisivuilta voi ostaa lahjaksi esimerkiksi hengenruokaa nuorille Venäjällä, rippikoulumateriaalia virolaisnuorille tai työmatkoja seurakunnan työntekijöille Etelä-Sudanissa.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTarua vai totta – itsenäisyyspäivänä miehet saarnaavat useammin kuin naiset?
Seuraava artikkeliBjörn Vikström itsenäisyyspäivän saarnassaan: ”Monet kokevat, ettei kukaan tarvitse heitä”

Ei näytettäviä viestejä