Tarua vai totta – itsenäisyyspäivänä miehet saarnaavat useammin kuin naiset?

Itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksissa miehet saarnaavat useammin kuin naiset. Kotimaa24 yritti selvittää, onko väite tarua vai totta.

Vilkaisu Kirkko ja kaupunki -lehden seurakuntailmoituksiin tuntuisi tukevan väitettä. 11 kirkossa saarnaa mies, kahdessa nainen. Muiden seurakuntien ja kirkkojen ennakkotiedoista ei käy ilmi saarnaaja.

– Enpä ole ennen ajatellut asiaa tuolta kannalta, naurahtaa hiippakuntadekaani Reijo Liimatainen Helsingin tuomiokapitulista kuultuaan Kotimaa24:n kysymyksen.

– Mutta jos näin on, se saattaa johtua siitä, että itsenäisyyspäivän jumalapalvelukset järjestetään seurakunnissa usein yhdessä esimerkiksi partiolaisten tai veteraanijärjestöjen kanssa. Tällöin saarnaaja on todennäköisesti pappi, jolla on työnsä puolesta yhteydet kyseiseen järjestöön. Ainakin veteraanijärjestöjen suhteen uskoisin, että suhteita hoitaa useimmiten miespuolinen pappi, Liimatainen pohtii.

Hiippakuntadekaani Ari Hukari ei usko, että miehet saarnaisivat Tampereen hiippakunnassa itsenäisyyspäivänä naisia useammin.

– En ainakaan usko, että se olisi tarkoitushakuista, vaan kyllä seurakunnissa mennään työvuorolistojen mukaan.

Tosin vilkaisu Tampereen seurakuntien verkkosivulle antaa tulokseksi, että kirkoissa itsenäisyyspäivänä saarnaa kahdeksan miestä ja kolme naista.

Mutta Helsingin ja Tampereen kaupunkien tilanne ei vielä ole koko totuus Suomesta. Kotimaa24 teki satunnaishakuja Mikkelin hiippakunnan alueen seurakuntiin ja sai päinvastaisen tuloksen. 11 kirkossa saarnasi nainen, kahdeksassa mies.

Oulun hiippakunnassa satunaisotos antoi tuloksessa, että reilu kolmannes saarnaajista on naisia. Samansuuntainen tulos saatiin Lapuan hiippakunnasta. Kuopion yhtymän seurakunnissa saarnaajien sukupuolijakauma näyttäisi menevä tasan.

Onko otsikon väite siis tarua vai totta? Ehkä hivenen totta, mutta vastaus vaihtelee riippuen missä päin Suomea ollaan ja mikä on otoksen tarkempi maantieteellinen rajaus. Naisten osuus seurakuntapapeista oli vuonna 2014 reilusti yli puolet, mutta kirkkoherroista vain 14 ja kappalaisista 39 prosenttia.

Kuva Olli Seppälä

Lue myös:

Itsenäisyyspäivän saarna vaatii ja antaa

Edellinen artikkeliLue itsenäisyyspäivän saarnoja Digipostillasta
Seuraava artikkeliJoulukeräyksillä tuetaan lapsia ja välitetään evankeliumia

Ei näytettäviä viestejä