Jerusalemin piispa joulutervehdyksessään: Viitteitä rauhasta ei ole näköpiirissä

Jordanian ja Pyhän maan luterilaisen kirkon piispa Munib Younan tunnustaa jouluviestissään, että viitteitä Lähi-idän rauhasta ei ole näköpiirissä ja että hänkään ei voi olla optimisti.

Piispa kertoo viestissään kuluneen vuoden sisältäneen ääriliikkeiden terroria, väkivaltaa ja sotaa. Maailma täyttyy hänen mukaansa rajojen vetämisen, jakamisen, suvaitsemattomuuden ja itsekkyyden äänistä, jotka peittävät alleen oikeudenmukaisuuden, rauhan ja yhdessä elämisen äänet.

Jordanian Karakin terroriteko, hyökkäys koptikirkkoon Kairossa, veriteko Istanbulissa, hyökkäys joulutorille Berliinissä ja siviilien jatkuva kauhu Aleppossa saavat Younanin mukaan epäilemään rauhan, oikeudenmukaisuuden ja sovituksen mahdollisuuksia maailmassa.

Säikyttävätkö terroriteot Lähi-idän kristittyjä? Younanin mukaan ei voida sanoa, etteivät ne koskettaisi. Samaan aikaan kristittyjen on kuitenkin kysyttävä, mikä on heidän roolinsa rauhan saamiseksi alueelle.

Vastaus on Younanin mukaan selvä: arabikristittyjen, kuten kaikkien kristittyjen, on rohkeasti vietävä rakkauden evankeliumia kaikkialle, missä kristityt vaikuttavat. Painostuksen, väkivallan, terrorismin ja miehityksen allakaan kristittyjen ratkaisu ei saisi olla pakeneminen.

– Meidän on oltava kuin neitsyt Maria, joka mahdottomassa tilanteessa valitsi osakseen kuunnella Jumalan sanansaattajaa. Marian lailla voimme kokea, että koko maailma on meitä vastaan. Meidän on kuultava enkelin sanat: mikään ei ole mahdotonta Jumalan kanssa, Younan sanoo viestissään.

Joulunakaan ei Younanin mukaan tule paeta todellisuutta, mutta on muistettava, että Jumala tekee mahdottomasta mahdollista.

– Rauhan ruhtinas syntyi toivottomuuden aikana. Se, mikä on mahdotonta ihmisille, on täysin mahdollista Jumalalle.

Younan rohkaisee viestissään viettämään joulua ja odottamaan uutta vuotta, luterilaisille erityistä reformaation 500-vuotisjuhlaa.

Piispa Munib Younan on myös Luterilaisen maailmanliiton presidentti.

Lue piispa Munib Younanin koko viesti englanniksi.

Kuva: Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja / Wikipedia

Lue myös:

Arkistojuttu: Younan: Kirkkojen haastettava valtiot pakolaiskysymyksissä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKolumni: Mahdollisuuksien joulu
Seuraava artikkeliIrja Askola: ”Nyt tuntuu, että se on tässä tämä päätös”

Ei näytettäviä viestejä