Jehovan todistajien erokäytäntö herättää kysymyksiä

Alkuviikosta Ilta-Sanomat uutisoi entisestä Jehovan todistajasta, jonka yhdyskunnasta eroaminen 2012 liittyi verensiirrosta kieltäytymiseen. Nettisivustolla henkilö kertoo nyt, että hänet ”erotettiin uudestaan” Turengin Jehovan todistajien seurakunnasta heti uutisen jälkeen.

Kotimaa24:n tavoittama henkilö hämmästelee, miksi hänet nyt erotetaan Jehovan todistajista, vaikka hän on eronnut jo itse pari vuotta sitten väestörekisteriin tekemällään ilmoituksella. Hän kysyy, voiko julkisesti eron ilmoittaminen seurakunnassa olla edes uskonnonvapauslain mukaista. Esimerkiksi väärät juorut voivat lähteä kiertämään.

– Tiedän ainakin neljä tai viisi vastaavaa tapausta, jossa henkilö on vielä erikseen erotettu väestörekisteriin tehdyn ilmoituksen jälkeen, hän sanoo.

Hän sanoo, että Jehovan todistajista erottaminen merkitsee sitä, että entisen uskonyhteisön jäsenet karttavat häntä tästä lähin.

”Voi olla jäsen vaikkei lue väestörekisterissä”

Turengin Jehovan todistajien koordinaattorin mukaan Turenkiin ei ollut tullut tietoa seurakuntalaisen eroamisesta väestörekisteristä. 2012 eronnut henkilö hämmästelee, ettei seurakunta tiedä, jos jäsen eroaa.

– Pari päivää sitten kysyimme tältä henkilöltä, onko hän eronnut. Kun hän kertoi eronneensa, se hyväksytään. Ei meillä ole siihen mitään sanomista. Häntä ei ole erotettu. Nyt vaan ilmoitettiin seurakunnalle, että hän on eronnut, koordinaattori sanoo.

Koordinaattorin mukaan henkilö voi kuulua Jehovan todistajiin, vaikka hän ei olisi väestörekisterissä Jehovan todistaja. Hänen mukaansa suuri osa Jehovan todistajista on lisäksi Jehovan todistajien omassa rekisterissä.

Jos joku nyt seurakunnasta pitää häneen yhteyttä, onko se väärin?

– Periaatteessa yhteydenpito vähenee, joskus voidaan häntä lähestyä ja kysyä mikä on tilanne, koordinaattori vastaa.

”Poistakaa paha keskuudestanne”

Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n selvityksen mukaan Jehovan todistajien niin kutsutut oikeuskomiteat määräävät karttamisrangaistuksia.

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen kiistää tämän. Hänen mukaansa oikeuskomiteat eivät anna rangaistuksia. Hän kuitenkin selittää asian siten, että Raamatussa sanotaan korinttilaiskirjeessä: poistakaa paha ihminen keskuudestanne. Eli oikeuskomitea ei kehota karttamaan, mutta Raamatun kohdasta voi seurata karttaminen. Leinosen mukaan toiminta on selvitetty Jehovan todistajien nettisivuilla.

Vuonna 2012 eronnut henkilö on eri linjoilla. Hän ihmettelee, miksi Jehovan todistajien karttamiskäytännöt aina kiistetään.

– Tiedän itse monia todella surullisia tapauksia, miten läheisiään ei saa tavata. Karttamiseen annetaan jatkuvasti myös seurakunnissa ohjeita ja niiden vanhimmat puuttuvat asiaan. Kun itse olen ollut sisaren ja hänen lastensa kanssa tekemisissä, minua on tultu oikaisemaan, etten saa olla. Jehovan todistajissa loukataan hirveällä tavalla ihmisten ihmisoikeuksia ja leikitään ihmisten mielenterveydellä.

Henkilökohtaisesti ilmoitettava

Veikko Leinosen mukaan Jehovan todistajista eroaminen on selvä väestörekisteriin tehdyllä ilmoituksella. Toisin kuin Turengista kerrotaan, Leinonen sanoo, ettei Jehovan todistajilla ole omaa rekisteriä.

– Ennen vanhaan oli, nykyään ei ole missään muualla kuin väestörekisterissä. Jos joku tekee ilmoituksen eroamisesta seurakuntaan, seurakunta tekee ilmoituksen maistraattiin.

Jos joku eroaa, väestörekisteristä tulee Leinosen mukaan Jehovan todistajien keskustoimistoon ilmoitus. Keskustoimisto ei ilmoita asiaa seurakunnalle vaan eronneen pitäisi tehdä tämä itse.

Lue asiaan liittyen myös: Uskontojen uhrien tuelta tulossa lisäselvitys oikeuskomiteoista

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUskontojen uhrien tuelta tulossa lisäselvitys oikeuskomiteoista
Seuraava artikkeliSärkiö: Paraatihartauksien uutta toteutusta mietitään

Ei näytettäviä viestejä