Uskontojen uhrien tuelta tulossa lisäselvitys oikeuskomiteoista

Uskontojen uhrien tuki UUT ry selvittää lisää Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden asioita. UUT ry:n toiminnanjohtajan Joni Valkilan mukaan he ovat saaneet uusia kertomuksia, joissa on viitteitä siitä, että rikosasiat eivät olisi edenneet poliisin tietoon oikeuskomitea-käsittelyn takia.

– Nyt saadut seitsemän tapausta liittyvät kaikki seksuaalirikoksiin. Selvittelemme nyt, mitkä tapaukset voisimme julkaista ja odotamme, tuleeko niitä lisää. Joissakin näistä uusista kertomuksista sanotaan, etteivät asiat päätyneet poliisille, koska on annettu ymmärtää, että olisi hyvä, ettei asioista puhuta yhteisön ulkopuolisille, Joni Valkila kertoo.

Kotimaa24:n tiedossa ei ole missä yhteyksissä seksuaalirikokset olisivat tapahtuneet.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) kertoi Kotimaa24:lle eilen, että hän on saanut viestejä oikeuskomiteamenettelystä puolesta ja vastaan.

– Itseäni on hätkähdyttänyt, että siellä on selvästi joukossa rikosasioita, joita on käsitelty oikeuskomiteoissa – esimerkkinä raiskaustapaus, jonka käsittely kuuluisi oikeuslaitokselle sen sijaan, että annetaan jotain karttamisseurauksia, Räsänen lausui.

– Koko väite, että oikeuskomiteoissa käsiteltäisiin rikosasioita, ei pidä paikkaansa. Niissä vanhimmat haluavat auttaa ja keskustella eikä siellä koskaan anneta rangaistuksia. Rikosasioita ei ole koskaan käsitelty. Jos rikos on tapahtunut, siitä pitää ilmoittaa viranomaisille, Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen sanoo Kotimaa24:lle.

Keskustelu Jehovan todistajien oikeuskomiteoista alkoi Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n tekemästä selvityksestä. Asiaa ovat käsitelleet oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r), jolle selvitys oli osoitettu ja Räsänen. He keskustelevat oikeuskomiteoista Jehovan todistajien kanssa.

Tiedon uskontojen uhrien tulevasta uudesta selvityksestä kertoi ensimmäisenä Yle uutiset.

Lue asiaan liittyen myös: Jehovan todistajien erokäytäntö herättää kysymyksiä