Jehovan todistajat: Asevelvollisuudessa ei uutta selvitettävää

jehohan_todistajat205Carl Haglund on päättänyt asettaa selvitysmiehen kartoittamaan asevelvollisuudesta vapauttavaa lainsäädäntöä. Käytännössä selvitys tuo esiin uudelleen Jehovan todistajien aseman asepalveluksesta kokonaan vapautettuna ryhmänä.

Selvitysmiehenä toimii Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen. Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen toteaa Kotimaa24:lle, että heidän kannaltaan ei asiassa ei ole uutta selvitettävää.

– Hyvä, että selvitysmies selvittää, mutta meidän puoleltamme ei ole mitään lisättävää vuonna 2007 tehtyyn laajaan selvitykseen kysymystä koskien. Kantamme perustuu edelleen viidenteen käskyyn ja lähimmäisenrakkauden käskyyn, Leinonen sanoo.

Leinonen kumoaa joskus julkisuudessa esiintyneet tiedot, joiden mukaan osa Jehovan todistajista kaikessa hiljaisuudessa valitsisi kohdalleen siviilipalveluksen. Leinosen mukaan tapauksia on vain muutama yksittäinen.

– Olemme aikoinaan todenneet, että mikäli palveluksessa olisi kyseessä yleinen, maanpuolustustuksesta ajatuksellisesti erotettu, kaikkia koskeva kansalaisvelvollisuus, asia olisi kannaltamme toinen. Nykyinen siviilipalvelus ei tätä ole, Leinonen linjaa, siitäkin huolimatta, että siviilipalvelus ei enää kuulu puolustusministeriön hallinnonalaan.

Leinosen mukaan asevelvollisuudesta vapauttavan lain muuttuminen merkitsisi paluuta vuotta 1986 edeltäneeseen aikaan, jolloin käytännössä lähes kaikki Jehovan todistajat kärsivät vankeusrangaistuksen totaalikieltäytyjinä. Hän toteaa, että jos näin kävisi, valinta vankilan ja ase- tai siviilipalveluksen välillä olisi silti jokaisen oma.
– Emme me yhteisönä voi ketään mihinkään käskeä, Leinonen sanoo.

Leinonen huomauttaa, että vapautuspäätös syntyi aikoinaan perustuslain säätämisjärjestyksessä ja sitä kohtaan oli laaja yhteiskunnallinen tuki. Lakia ei ole myöskään käytetty porsaanreikänä siten, että Jehovan todistajiin olisi liitytty tarkoituksena välttää asepalvelus. Leinosen mukaan jokainen vapautuspäätös on erikseen tutkittu ja tarkastettu.

Kansainvälisestä tilanteesta Leinonen toteaa, että yleisen asevelvollisuuden poistuminen monessa maassa on poistanut myös Jehovan todistajien erityisasemaa koskevan ongelman. Täysvapautus on suhteellisen yleistä, mutta Leinosen mukaan esimerkiksi Etelä-Koreassa on parhaillaan yli 100 todistajaa vankilassa asepalveluksesta kieltäytymisen vuoksi.

Edellinen artikkeliArkkipiispa Kari Mäkinen: Verkkorippikoulu kuin Agricolan ABC
Seuraava artikkeliGaykuoron laulavat lehdenjakajat kampanjoivat Jouluradion sävellyskilpailua

Ei näytettäviä viestejä