Jaakko Rusama riemastui lähetysrakkauden määrästä

Kirkon vuonna 2010 valmistunut lähetysstrategia tehtiin viideksi vuodeksi. On siis päivityksen aika. Myös useat lähetysjärjestöt laativat parhaillaan omia lähetysstrategioitaan.

– Teen hartiavoimin työtä sen hyväksi, että eri yhteisöjen laatimat lähetyksen suuntaviivat olisivat samansuuntaisia kirkon lähetysstrategian kanssa. Kuulemme toisiamme ja teemme työtä yhdessä rukouksen hengessä. Kyse on yhteisestä todistuksesta, Kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi Jaakko Rusama sanoo.

Tekeillä ei ole paksua asiakirjaa, vaan puolitoista liuskaa siitä, mikä on kirkon lähetysnäky.

– Verkkoon laadimme lisäksi laajan materiaalin, josta on käytännön hyötyä seurakunnille, Rusama sanoo.

Teologinen perusta ei muutu mutta näkyä täsmennetään

Puolentoista liuskan päivitystä varten Rusama on lähettänyt yli 2000 kyselyä seurakuntien luottamushenkilöille ja työntekijöille, muun muassa kaikille lähetyssihteereille, lähetysjärjestöjen työntekijöille kotimaassa ja ulkomailla sekä kumppanuuskirkoille.

– Kysyn, mitkä neljä asiaa tulisi mainita, kun luodaan kirkon lähetysnäkyä. Kirkkohallitus kuuntelee ja kirjaa ylös, mitä seurakunnat haluavat. Tämä tehdään nyt toisinpäin kuin yleensä.

Entä jos Rusama saa muutaman tuhat vastausta, joissa toivotaan, että kirkko lakkaa julistamasta Kristuksen sovintokuolemaa ja keskittyisi mieluummin ajalliseen hätään?

Vastakkainasettelu ei innosta Rusamaa, mutta hän vastaa kuitenkin, että kirkon teologinen perustelu lähetystyölle on kirkolliskokouksen päättämä ja sisältyy kirkkolakiin – sitä ei olla muuttamassa.

– Kirkon lähetystehtävän teologinen perusta on laskettu. Edistämme kyselyllä tämän mukaista näkyä.

Vapaaehtoiset tulevaisuuden ykköstoimijoita

Kirkossa mennään vääjäämättä kohti aikaa, jossa palkattuja työntekijöitä ei ole käytettävissä samalla tavalla kuin nykyisin. Jaakko Rusaman mielestä seurakunnissa olisi viisasta päivittää ajattelutapoja pikimmiten.

– Otetaan vapaaehtoiset iloisesti vastaan! Mennään kohti yleistä pappeutta ja maallikkovirkaa. Vapaaehtoiset eivät ole työn kohteita vaan työn tekijöitä. Palkatut henkilöt toimivat mentoreina, Rusama haastaa.

Hän on huomannut, että seurakuntien ja järjestöjen vapaaehtoiset ovat usein samoja ihmisiä. Kirkon lähetystyön toimikunta haluaa tutustua näihin ihmisiin paremmin ja on sitä varten kutsunut heitä Kirkkohallitukseen neuvotteluun.

– Käsittelemme esimerkiksi seurakuntien ja lähetysjärjestöjen vapaaehtoisten suhdetta ja vapaaehtoistoiminnan haasteita lähetysjärjestöjen näkökulmasta. Mietimme myös, miten voisimme vahvistaa julkista keskustelua kristittyjen yhteisestä todistustehtävästä.

”Ota kantaa kirkon lähetysstrategiaan!”

Jaakko Rusama pyytää kaikkia, jotka rakastavat maailman parhaan sanoman eteenpäinviemistä, osallistumaan kirkon lähetysstrategian päivittämiseen.

– Olisi hienoa, jos mahdollisimman moni voisi keskustella seurakunnassaan lähetystyön painotuksista ja kerätä kommentteja, Rusama innostaa.

Vastaukset kyselyyn voi lähettää tästä linkistä tai facebook.com/lahetys

Vielä voimassaoleva lähetysstrategia on luettavissa Sakasti-palvelussa tästä.

Kuva: Kirkon tiedotuskeskus/Aarne Ormio

Edellinen artikkeliPikadeiteillä etsitään rakkautta ja hyvää seuraa
Seuraava artikkeliPiispantalon homeongelma teki Riekkisestä oikeasti sairaan

Ei näytettäviä viestejä