Iso osa kirkon järjestöistä on joutunut lomauttamaan henkilökuntaansa

Koronaepidemian vaikutukset ovat tuottaneet huomattavia tulonmenetyksiä monille evankelis-luterilaisen kirkon herätysliike- ja lähetysjärjestöille. Useissa järjestöissä on käyty kevään aikana lomautuksiin johtaneita yt-neuvotteluja.

Vanhoillislestadiolaisuuden kattojärjestössä Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksessä (SRK) lomautettiin huhtikuun alkupuolella viiden leirikeskuksen työntekijät.

– Lomautukset kuitenkin keskeytetään ja työntekijät kutsutaan takaisin töihin, kun kävi ilmi, että rippikoululeirejä voidaankin järjestää juhannuksen jälkeen kokoontumisrajoitukset huomioiden, SRK:n pääsihteeri Juha Kaarivaara kertoo.

Muita lomautuksia SRK:ssa ei ole tehty.

Suomen Luterilaisessa Evankeliumiyhdistyksessä (Sley) Karkun evankelisen opiston noin 20 työntekijää on lomautettu eripituisiksi ajoiksi. Järjestön Helsingin-toimistossa lomautuksia ei ole ollut, mutta jotkut työntekijät ovat itse vähentäneet työmääräänsä ja sitä kautta palkkaansa.

Kylväjässä ja Sansassa vältytty lomautuksilta

Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys on lomauttanut kahdeksan Kansanlähetysopiston työntekijää lähiopetuksen keskeytymisen vuoksi. He palaavat töihin kesäkuussa.

– Muutoin lomautuksia kotimaassa ja lähetystyössä toimivilla ei ole. Joissakin 17 piirijärjestöstä on keskusteltu lomautuksista, toiminnanjohtaja Mika Tuovinen kertoo.

Suomen Pipliaseura on kevään aikana lomauttanut kaikki vakituisessa työsuhteessa olevat työntekijät keskimäärin kahdeksi viikoksi, toiminnanjohtaja Markku Kotila kertoo.

Pipliaseuran lomautukset toteutuvat kesäkuun loppuun mennessä. Lomautusten ulkopuolella on kaksi määräaikaista projektityöntekijää.

Lähetysyhdistys Kylväjässä ei ole ainakaan tähän mennessä turvauduttu lomautuksiin. Kylväjässä on yhteensä 66 työntekijää.

Myöskään Medialähetys Sanasaattajissa (Sansa) ei ole lomautettu ketään.

– Nyt on medialähetyksen aika ihmisten ollessa eristyksissä kodeissaan, toiminnanjohtaja Juha Auvinen sanoo.

Herättäjä-Yhdistyksessä kahdet yt-neuvottelut

Kansan Raamattuseura on lomauttanut käytännössä koko henkilöstönsä eli noin 70 henkilöä enimmillään kolmeksi kuukaudeksi.

– Nyt seuraamme, koska leirikeskuksemme Vivamo ja Kairosmaja voidaan avata toiminnalle. Ehkä osa lomautuksista voidaan keskeyttää, toiminnanjohtaja Ulla Saunaluoma kertoo.

Suomen Lähetysseurassa kolme ihmistä on lomautettu kokoaikaisesti ja 37 osa-aikaisesti. Normaalimpaan työarkeen on jo päästy palaamaan Taiwanissa, Hongkongissa ja Virossa. Lähetysseuran lomautusten kuukauden takaisesta tilanteesta voit lukea täältä.

Körttien Herättäjä-Yhdistys on käynyt tänä keväänä kahdet yt-neuvottelut koronapandemian aiheuttamien talousvaikeuksien vuoksi. Koko henkilöstö, noin 20 työntekijää, lomautetaan eripituisiksi jaksoiksi elokuun loppuun mennessä.

Kuva: Jukka Granström. Kansanlähetyspäivien telttoja Kansanlähetysopistolla Ryttylässä 2018.

Lue myös:

Suomen Lähetysseura lomauttaa 51 ihmistä koronapandemian takia

Lähetystyöntekijöitä on palannut kotiin ja jäänyt maailmalle – lähetysjärjestöissä luvassa lomautuksia

Kauhavan herättäjäjuhlat siirtyvät vuodella, Herättäjä-Yhdistys aloittaa toiset yt-neuvottelut

Kristilliset järjestöt kovilla – myös Kansan Raamattuseura ja SRK aloittavat yt-neuvottelut

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliTässä on voittaja – Suvivirren uudessa säkeistössä viitataan ilmastonmuutokseen ja koronaeristykseen
Seuraava artikkeliPiispat: Kirkkoon saa tulla yli 50 ihmistä, jos tila sallii ja ohjeita noudatetaan

Ei näytettäviä viestejä