Suomen Lähetysseura lomauttaa 51 ihmistä koronapandemian takia

Suomen Lähetysseuran yt-neuvottelut ovat päättyneet. Järjestö tiedottaa, että se lomauttaa koronaviruksen aiheuttaman kriisin takia 51 työntekijäänsä, joiden työ on vähentynyt tai estynyt.

Kokoaikaisesti lomautetaan viisi ihmistä ja osa-aikaisesti 46 ihmistä. Lomautukset ovat voimassa 90 päivää, mutta yhteisellä sopimuksella työhön voidaan palata jo aiemmin, jos tilanne muuttuu.

Koronaviruspandemia on vaikuttanut merkittävästi Lähetysseuran mahdollisuuksiin tehdä työtään eri puolilla maailmaa, järjestö toteaa tiedotteessaan. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suurin lähetysjärjestö toimii kaikkiaan 30 maassa. Työn painopiste on Afrikassa ja Aasiassa.

Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtajan Rolf Steffanssonin mukaan lomautusten määrä on pyritty pitämään mahdollisimman pienenä ja lomautukset osa-aikaisina silloin, kun se on mahdollista.

– Tosiasia kuitenkin on, että monelta osin suunniteltu työ, hankkeiden edistäminen, matkat, koulutukset, vierailut ja tilaisuuksien järjestäminen ovat estyneet, joten lomautuksia on ollut välttämätöntä tehdä. Samalla varmistamme sen, että olemme valmiita toimimaan heti, kun siihen on enemmän mahdollisuuksia, Steffansson sanoo.

Lähetysseuralla oli lähes 70 työntekijää ulkomailla, mutta epidemian takia monet ovat palanneet Suomeen. Ulkomaantyöntekijöitä on maailmalla edelleen 33.

Kriisi heikentää seurakuntien mahdollisuuksia tukea Lähetysseuraa

Rolf Steffanssonin mukaan lomautukset on toteutettu nyt saatavilla olevan tiedon perusteella.

– Emme vielä tiedä, minkälaisia taloudellisia vaikutuksia tämä kriisi tulee saamaan. Mutta jos taloudellisiin syihin vedotaan, emme vielä tiedä riittävästi, Steffansson sanoo Kotimaa24:lle.

Steffanssonin mukaan yt-prosessin aikana on käynyt ilmi, että seurakuntien tuki Lähetysseuralle tulee joksikin aikaa pienentymään.

– Palmusunnuntain valtakunnallinen kolehti tuotti Lähetysseuralle vain murto-osan siitä minkä tavallinen valtakunnallinen kolehti.

Seurakuntien tuki on normaalioloissa Lähetysseuralle merkittävä tulonlähde. Nyt seurakunnat eivät pysty kokoontumaan ja piirit eivät toimi.

– Emme tiedä, miten kauan tämä tilanne tulee jatkumaan ja miten vakavia talousvaikutuksia se tulee aiheuttamaan. Ymmärrämme, että nyt Suomessa on paljon kriisejä ja ongelmia. Mutta vetoamme seurakuntiin: älkää unohtako kansainvälistä vastuuta. Kaikkein köyhimmät ja haavoittuvimmat kehitysmaissa tarvitsevat tukea juuri nyt, Steffansson sanoo.

Lähetysseura tukee työtä, jolla voidaan hillitä pandemiaa

Tilanteesta huolimatta Suomen Lähetysseuran työntekijät ja yhteistyökumppanit jatkavat työtään mahdollisuuksien mukaan: yhteydenpito ja tuki kumppaneille jatkuu ja yhteistyötä seurakuntien kanssa jatketaan pienemmillä resursseilla.

Lähetysseura tukee työtä, jolla voidaan hillitä koronapandemiaa, kuten hygienia- ja terveyskasvatushankkeita Tansaniassa, Etiopiassa, Nepalissa ja Laosissa.

Lähetysseura on myös myöntänyt katastrofiapua oikean tiedon välittämiseksi koronaviruksesta radion avulla Tansaniassa. Parhaillaan järjestössä valmistellaan päätöksiä katastrofiavusta ja koronavirusepidemian torjunnasta köyhimpien ja haavoittuvimpien keskuudessa kehittyvissä maissa, tiedotteessa todetaan.

– Kuten kaikille, pandemia on vaikea tilanne Lähetysseuralle ja meidän kansainvälisille kumppaneillemme. Rajoitteet, joiden tavoite on ihmishenkien suojeleminen, vaikuttavat toimintamahdollisuuksiin.

– Työtä priorisoidaan uudestaan, mutta se jatkuu, Rolf Steffansson sanoo.

Kuva: Matti Karppinen. Suomen Lähetysseuran Lähetyskirkon sisäänkäynti Helsingin Tähtitorninmäellä.

Lue myös:

Lähetystyöntekijöitä on palannut kotiin ja jäänyt maailmalle - lähetysjärjestöissä luvassa lomautuksia

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.