Hyvinkään kirkoissa voidaan nyt vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja – ”Tässä on tehty se, mitä seurakunta voi tehdä”, sanoo kirkkoherra

Pihaherättäjäjuhlat Hyvinkään kirkolla 3.7.2021

Hyvinkään seurakunnan tiloissa voidaan jatkossa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Asiasta päätti eilisessä kokouksessaan 27.9. Hyvinkään kirkkoneuvosto. Päätös syntyi äänin 11–2.

Aloitteen kirkkotilojen avaamisesta teki kirkkoneuvoston jäsen Katri Kangas-Pusa. Aloitteen mukaan seurakunnan tulisi palvella kaikkia jäseniään yhdenvertaisesti ja syrjimättä. Lisäksi siinä todetaan, että vastaava päätös on jo tehty joissain lähialueen seurakunnissa kuten Keravalla ja Riihimäellä.

Aloitteessa vedotaan myös Helsingin hiippakunnan ”sovintomalliin”. Sillä viitataan yhteen piispankokouksen hahmottelemista ratkaisuehdotuksista kirkon avioliittokeskusteluun. Mallin mukaan kirkko pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä, mutta sallii papeille samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen. Helsingin piispa Teemu Laajasalo totesi elokuussa 2020 julkaistussa tiedotteessa, että Helsingin hiippakunnassa toimitaan jo ja voidaan jatkossakin toimia tämän mallin mukaan.

Käytännössä näin toimitaan myös muissa hiippakunnissa, sillä piispainkokous on kehottanut tuomiokapituleja pidättyväisyyteen seurausten määräämisessä papeille, jotka vihkivät samaa sukupuolta olevia pareja. Hyvinkään seurakunta kuuluu Espoon hiippakuntaan.

KATRI KANGAS-PUSA kertoo tehneensä aloitteen asiasta juuri nyt siksi, että oli ehtinyt nähdä, miten uusi kirkkovaltuusto ja -neuvosto työskentelevät.

– Minulle oli ehtinyt syntyä havaintoja siitä, miten ihmiset voisivat tällaisessa vaikeassa asiassa toimia. Oli luottamus siihen, että keskustelu aiheesta olisi asiallista ja kunnioittavaa, niin kuin se sitten olikin. En halunnut hajottaa seurakuntaa tällä asialla.

Myös Hyvinkään seurakunnan vt. kirkkoherra Virpi Koivisto kuvailee eilen kirkkoneuvoston kokouksessa käytettyjä puheenvuoroja rauhallisiksi ja koskettaviksikin. Koivisto kertoo iloitsevansa kirkkoneuvoston päätöksestä ja siitä, että se syntyi niin selvin luvuin.

– On todella hyvä ja levollinen mieli tässä kohtaa, hän sanoo.

Koivisto toteaa, että kirkon avioliittokäsitystä ei kuitenkaan voida seurakunnissa ratkaista.

– Tässä on nyt tehty se, mitä seurakunta voi tehdä. Päätöksellä halutaan ilmaista tahtotila siitä, mihin suuntaan toivotaan, että asia etenee. Olemme monella tapaa kirkolliskokouksen määräenemmistösäädöksen vankeja. Katsotaan sitten, miten seuraavassa kirkolliskokouksessa käy.

Vastaava päätös kirkkotilojen avaamisesta on tehty Kotimaan tietojen mukaan jo yli 50 seurakunnassa. Kaikkiaan Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on 354 seurakuntaa.

Lue myös:

Korson seurakunta avasi tilansa kaikkien parien vihkimiselle, kirkkoherran mukaan pappikin löytyy

Lohjan kirkoissa voivat nyt avioitua kaikki parit – täpärä äänestys jakoi neuvoston kahtia, mutta sujui hyvässä hengessä

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSaaliiksi piispansauvoja, ristejä ja ehtoolliskalusto – Varkaat murtautuivat ortodoksisen seurakunnan tiloihin Helsingissä
Seuraava artikkeliTällä viikolla sanovat toimittaja Oskari Onninen, psykoterapeutti Emilia Kujala ja kirkkoherra Kari Kanala

Ei näytettäviä viestejä