Hyväntekeväisyyteen vain elintarvikekelpoisia tuotteita

Päivittäistavarakauppa2

– Myymälä vastaa siitä, että sen luovuttama tuote on luovutushetkellä kunnossa. Hyväntekeväisyysjärjestö vastaa tuotteen elintarviketurvallisuudesta sen jälkeen, kun se on ottanut vastaan elintarvikkeen, tiivistää Päivittäistavarakauppa ry:n tuoteturvallisuuden asiantuntija Merja Söderström.

Elintarviketurvallisuus ei saa vaarantua, kun elintarvikkeita luovutetaan hyväntekeväisyyteen. Suurimmat turvallisuusriskit liittyvät helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin, joita ovat esimerkiksi tuore liha ja kala, kypsentämättömät einekset ja tuorejuusto.

Yksi keino kaupalle vähentää ruokahävikkiä on luovuttaa elintarvikkeita hyväntekeväisyyteen. Nyt päivitetty suositus sisältää yleiset linjaukset ruoka-avun antamiseen.

Kaupat päättävät yritys- tai myymäläkohtaisesti ruoan luovuttamisesta hyväntekeväisyyteen.

Hyväntekeväisyyteen lahjoitetaan vain tuotteita, jotka ovat elintarvikekelpoisia. Kauppojen jäteastiaan päätyvät tuotteet eivät ole elintarvikekelpoisia. Ne ovat voineet pudota lattialle, kylmäketju on voinut katketa, pakkaukset ovat saattaneet rikkoontua tai tuotteet ovat muuten saastuneet.

– Vaikka jäteastioissa olevat elintarvikkeet voivat näyttää syötäviltä ja elintarvikekelpoisilta, niiden turvallisuutta ei voida taata. Mahdollinen terveyshaitta voi myös ilmetä vasta myöhemmin, Söderström muistuttaa.

Tutustu tarkemmin:

PTY:n suositus elintarvikkeiden luovuttamisesta hyväntekeväisyyteen (pdf)

Eviran ruoka-apu ohje (pdf, Eviran www-sivuilla)

Edellinen artikkeli”Kahden paavin kanonisoiminen vuodessa täysin mahdollista”
Seuraava artikkeliKorhosen tapaus loppuun käsitelty – ei syytettä

Ei näytettäviä viestejä