Hollannissa Raamattu äänestettiin merkittävimmäksi kirjaksi

Hollannin tiede-, kulttuuri ja sivistystoimijoitten yhdessä järjestämä Kirjan vuosi 2016 huipentui viime perjantaina, kun äänestystulos kaikkien aikojen merkittävimmästä hollanninkielisestä kirjasta julkistettiin. Nettiäänestykseen osallistui 75 000 henkilöä ja ääniä annettiin yhteensä 3800 kirjalle.

Kilpailun voitti vuonna 2004 valmistunut raamatunkäännös, joka on Alankomaiden raamattuseuran ja katolisen raamattulähetyksen yhteishanke. Hollannin media uutisoi valinnasta laajasti.

Raamattu jätti taakseen muun muassa Anne Frankin päiväkirjan ja J.R.R. Tolkienin trilogian Taru sormusten herrasta.

Tähtikirjailija Adriaan van Dis veikkasi voittajaksi Eduard Douwes Dekkerin kolonialismin vastaista klassikkoa Max Havelaaria, mutta se sijoittui vasta sijalle13.

Kahdenkymmenen eniten äänestetyn teoksen joukossa oli kaksi muutakin raamatunkäännöstä, toinen vuodelta 1637 ja toinen vuodelta 2014.

Hollanniksi käännetty Koraani sijoittui äänestyksessä viidenneksi.

Maaliskuussa julkistetun laajan kyselytutkimuksen mukaan enää 14 prosenttia hollantilaisista uskoo persoonalliseen Jumalaan. Kuitenkin 25 prosenttia ilmoittaa kuuluvansa johonkin kristilliseen kirkkoon. Viisi prosenttia on muslimeita.

Johonkin korkeampaan voimaan uskoo 28 prosenttia hollantilaisista. Agnostikkoja on 34 ja ateisteja 24 prosenttia. Ateistien ja agnostikkojen yhteenlaskettu osuus on nyt ensimmäisen kerran yli 50 prosenttia.

Kuva: Danielle Miettinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKolumni: Avioliitto ei ole kirkon ainoa siunaus
Seuraava artikkeli”Pellon seurakunnan kokouksissa ei jaarata turhaan”

Ei näytettäviä viestejä