”Herzogin tapahtuma toi uuskarismaattisuuden näkyväksi”

Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen (kuvassa) vieraili viikonloppuna Ihmeiden aika -tapahtumassa Helsingin Olympiastadionilla. Komulainen myös välitti kokemuksiaan Twitter-päivityksissään.

Jyri Komulainen arvioi, että tapahtuman muutaman tuhannen kävijän yleisö koostui pääasiassa uuskarismaattisen suuntauksen edustajista. Hänen mukaansa paikalla oli runsaasti myös nuoria aikuisia ja naisia enemmän kuin miehiä.

– Osallistujat näyttivät olevan sisällä tässä skenessä. Tapahtuma toi näkyväksi tämän kristillisyyden uoman.

Kysymystä tapahtuman ja sen pääjulistajan David Herzogin kristillisyydestä Komulainen käsitteleekin juuri tapahtumaan osallistuneiden ihmisten näkökulmasta.

– En ota kantaa Herzogin perimmäisiin metodeihin, mutta ihmiset siellä olivat epäilemättä vilpittömiä uskovaisia. Kyllä muiltakin kristillisyyden sektoreilta löytyy yksipuolisuutta ja kritisoitavaa, Komulainen pohtii.

Uskontotieteen näkökulmasta tapahtuma edusti Komulaisen mukaan yhtä uskonnollisuuden muotoa, vaikka teologisesti sitä olisikin vaikea pitää tasapainoisena kristinopin esityksenä.

– Ehkä siellä esiintyi sellaista luottavaa uskoa, joka puuttuu ulkopuolista kritiikkiä laukovalta teologilta.

Toisaalta Herzogin välittämä arvomaailma tuntuu Jyri Komulaisen mielestä kristinuskolle vieraalta. Hän mainitsee esimerkkinä puheet laihtumisihmeistä ja hiusten kasvamisesta kaljuille, joita hän pitää ulkonäkökeskeisinä.

– Näistä tulee mieleen, että se arvomaailma on kääntynyt päälaelleen. Jos vertaa vaikkapa arkkipiispa Kari Mäkisen puheenvuoroihin vanhusten arvostamisesta.

Toinen huomionarvoinen seikka on Komulaisen mukaan se, että evankeliumien mukaan Jeesus itse kielsi puhumasta ihmeistä

– Siitä näkökulmasta tällainen ihmeiden korostus on ongelmallista.

Ihmeiden aika -tapahtumaan odotettiin 50 000 kävijää ja etukäteen oli puhetta ihmeparantumisista ja jopa kuolleista herättämisistä. Komulaisen kertoo tilaisuudessa esitettyjen ihmeiden olleen kuitenkin pienimuotoisia.

– Katteettomia lupauksia voi aina kritisoida, mutta jos kävijä on kuukaudenkin päästä tyytyväinen ja kokee saaneensa draivia, saa olla aika kyyninen akateemikko asiaa kritisoidakseen, hän sanoo.

(Kuva: Aarne Ormio
/ kirkkohallitus)

Lue myös: Ihmeiden aika -tapahtuma tiedottaa ihmeparanemisista

Herzog-tapahtumalla kovat yleisöodotukset

Tutkija: Herzog vahvasti sidoksissa new age -liikkeen ajatteluun

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliISIS moukaroi Mosulia edelleen
Seuraava artikkeliLähes kolmetuhatta vieraili vanhan musiikin festivaaleilla

Ei näytettäviä viestejä