Herättäjä-Yhdistys aloittaa muutosneuvottelut

Herättäjäjuhlien aattoseurat 14.07.2023

Herättäjä-Yhdistyksen hallitus kokoontui 21.10.2023 vuoden kuudenteen kokoukseensa ja teki päätöksen talouden tasapainottamisprosessista. Tiedotteessaan 24.10. Herättäjä-Yhdistys kertoo, että herännäisyyden muutokset sekä kustannustason nousu ovat vaikuttaneet yhdistyksen tuloihin. Vuonna 2022 yhdistys teki tappiota noin 132 000 euroa. Vaikka tämän vuoden herättäjäjuhlat menivätkin hyvin, yhdistys tulee jälleen tekemään selkeästi tappiollisen tilinpäätöksen.

Taloustilanteen takia yhdistys aloittaa koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut. Tavoitteena on saada 175 000 euron säästöt vuositasolla. Osa säästöistä saavutetaan rakenteellisilla muutoksilla ja joitain toimintoja tullaan yhdistämään yhdistykselle läheisen Aholansaarisäätiön kanssa. Yhdistys kertoo tiedotteessaan, että henkilöstöpuolen vähennys tulee olemaan enintään kolme henkilötyövuotta.

Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen kertoo, että mitään yhtäkkistä ei ole tapahtunut.

– Tässä vaikuttaa moni asia taustalla. Kumulatiivista alijäämää on paljon ja myös viime vuosi oli alijäämäinen. Yhdistyksen tulot ovat pienentyneet emmekä ole palanneet koronan jälkeen koronaa edeltävälle tasolle.

HILTUNEN KERTOO, että yksi iso tekijä on herännäisyyden ikäluokissa tapahtunut muutos.

– Olemme pitkälti tapahtumatuloista riippuvaisia. Ne vanhemmat sukupolvet, joille herännäisyys oli keskeisintä harrastustoimintaa, ovat osin siirtyneet ajasta ikuisuuteen.

Hiltunen toteaa nuorten osallistumisen olevan erilaista.

– En sano tätä syyllistävästi, mutta se on yksi tekijä. Myöskään seurakunnilta tulevat kolehtitulot eivät ole elpyneet ennalleen.

Hiltusen mukaan on liian aikaista kertoa tarkemmin, mihin muutosneuvottelut tulevat konkreettisesti vaikuttamaan.

– Pitää kuitenkin ruveta miettimään kuluja. Nuorisotyötä haluamme tehdä edelleen, samoin kustannustoimintaa. Myös herättäjäjuhlia toteutetaan entiseen malliin. Kysymys kuuluukin, missä määrin pystytään tekemään ja mitä? Onneksi seuraliike toimii pitkälti vapaaehtoisuuden varassa.

HERÄTTÄJÄ-YHDISTYKSEN toiminta- ja taloussuunnitelman sisältöteema vuonna 2024 tulee olemaan jatkuvuus. Tiedotteen mukaan yhdistys tulee pohtimaan, millä tavalla eri työmuodot säilyttävät houkuttelevuutensa ja millä tavalla toimintoja täytyy uudistaa herännäisyyden jatkuvuuden turvaamiseksi.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliNäkökulma: Piispojen uusin piispainkirje luotaa rukouksen olemusta – Julkistamistilaisuudesta tulikin liikuttava rukousilta
Seuraava artikkeliPiispainkokous käynnistää Kansanlähetyksen ja Sleyn kuulemisprosessit – Järjestöt saattavat menettää asemansa kirkon lähetysjärjestöinä

Ei näytettäviä viestejä