Hengellisillä kesäjuhlilla on mietitty turvallisuuskysymyksiä jo vuosia – ”Maailma on muuttunut”

Viime viikon maanantaina Helsingin Temppeliaukion kirkon edustalle asetettiin betoniesteitä. Keskusrikospoliisin mukaan oli olemassa ”seikkoja, joiden perusteella on syytä epäillä terroristisen teon valmistelua”. Poliisin mukaan välitöntä vaaraa ei ihmisille kuitenkaan ollut.

Temppeliaukion kirkko on Suomen vierailluin kirkko, ja siellä arvioidaan käyvän vuosittain yli puoli miljoonaa vierailijaa. Kesäisin järjestetään useita kristillisiä kesäjuhlia, jotka kokoavat yhteen tuhansia ihmisiä. Kotimaa24 kysyi kolmen kesäjuhlan järjestäjiltä, miten Temppeliaukion terroriuhka on vaikuttanut turvajärjestelyihin tai onko vastaavanlaisiin uhkiin varauduttu jo nykyisellään.

Suviseurat tehneet vuosia yhteistyötä viranomaisten kanssa turvallisuusasioissa

Porin Suviseurojen päätoimikunnan puheenjohtaja Timo Valli vastaa, että turvajärjestelyihin on vaikuttanut Temppelinaukion tapahtumien sijaan yleinen maailmantilanne.

– Porin suviseuraorganisaatio on tehnyt parin vuoden ajan tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa turvallisuusasioissa.

Hänen mukaansa on tehty aiemmasta poikkeavia ”teknisiä ratkaisuja”. Myös Porin kaupunki on ”ottanut huomioon tiettyjä asioita”, kun Suviseuroja on alettu järjestää. Sen tarkemmin hän ei halua täsmentää toimenpiteitä.

– Me emme avaa julkisuuteen kaikkia turvallisuusjärjestelyjä, joita on tehty. Tämä kaikki lähtee siitä, että viranomaiset ovat Suomessa hereillä. Meilläkin Suviseuroissa turvallisuusalan ammattilaiset tekevät töitä ja ovat vastuussa.

Valli painottaa, että järjestäjät ovat pohtineet turvallisuutta erittäin tarkkaan siksi, ettei kävijän tarvitse miettiä sitä.

– Suviseuroihin ei viranomaisten lausuntojen perusteella kohdistu erityistä uhkaa. Suviseuroihin on turvallista tulla.

Herättäjäjuhlat ovat syrjäisemmässä paikassa kuin viime vuonna

Herättäjäjuhlajärjestäjä Osmo Kangas kertoo, että viranomaiset ovat olleet heihin yhteydessä Temppeliaukion kirkon tapauksen jälkeen.

– Tämä ulkoapäin tulevan uhan mahdollisuus on kasvanut jo ennen näitä viimeaikaisia tapahtumia.

Kankaan mukaan viime vuosien aikana turvallisuutta on mietitty aiempaa tarkemmin. Betoniesteiden tuomat ajatukset terroriuhasta Suomessa ovat toki puhuttaneet myös järjestäjiä.

– Huoli on vähän suurempi.

Kangas kuitenkin huomauttaa, että herättäjäjuhlat ovat nyt paljon syrjäisemmässä paikassa kuin viime vuonna.

– Olemme tänä vuonna Savossa pienehkössä entisessä kuntakeskuksessa Nilsiässä. Voisi ajatella, että uhkien todennäköisyys on pienempi kuin viime vuonna Vantaalla Myyrmäessä. Varautuminen on silti ilman muuta otettava mukaan suunnitelmiin.

Tapahtumapaikkana Helsinki tuo omat haasteensa Evankeliumijuhlaan

Evankeliumijuhlassa turvallisuustasoa on nostettu sen takia, että ne järjestetään keskellä Helsinkiä, kertoo päätoimikunnan varapuheenjohtaja Heikki Kymäläinen.

– Meille Temppeliaukion tapahtumat ovat vaikuttaneet selvästi. Olemme nostaneet resursseja, ja meillä tulee olemaan enemmän porukkaa turvatehtävissä kuin muuten on ollut.

Käytännössä panostukset tarkoittavat sitä, että Helsingin jäähallissa tehdään turvatarkastus kaikille ja että järjestystä eivät valvo järjestyksenvalvojakortin suorittaneet vapaaehtoiset vaan alan ammattilaiset. Kymäläisen mukaan järjestyksenvalvojien määrää on myös lisätty.

– Pitää kyllä sanoa, että maailma on muuttunut. Kun aiemmin on järjestetty Evankeliumijuhlia, ei silloin ajateltu, että niihin pitäisi suhtautua tällaisella vakavuudella.

Kymäläinen arvioi, että kaikkia eivät laukkujen tarkastukset ja muut varotoimet miellytä. Niillä hänen mukaansa pyritään siihen, ettei omasta turvallisuudesta tarvitse kenenkään kantaa huolta.

– Olemme halunneet mitoittaa turvatoimet hieman yläkanttiin. On tärkeää, että juhliin tulevat ihmiset tietävät, että tämä puoli on kunnossa.

Kuva: Olli Seppälä. Helsingin Temppeliaukion kirkon eteen tuotiin viime viikon maanantaina betoniesteitä.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.


***

Lue myös:

Kommentti: Kun terrori-iskun uhka tulee kotikulmille – katso video

HS: Poliisi epäilee, että Temppeliaukion kirkkoon suunniteltiin terrori-iskua

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArvio: Kuvataide tuo pakolaisen värikkääseen Suomeen – siis mihin?
Seuraava artikkeliMuslimien ramadan päättyy isoon juhlaan – iloa synkisti hieman moskeijan töhriminen Helsingissä

Ei näytettäviä viestejä