Helsingin tuomiokirkon portailla ei saa järjestää Israelia eikä Palestiinaa tukevia mielenilmauksia

– Meiltä on tiedusteltu lupaa järjestää mielenilmauksia tuomiokirkon portailla sekä Israelin että Palestiinan puolesta. Yhdessä seurakuntaneuvoston kanssa olen päättänyt, ettei niille anneta nyt lupaa, tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä sanoo.

Hänen mukaansa seurakunta ei tässä tilanteessa tahdo ottaa puolta tai osaltaan lietsoa vastakkainasettelua, vaan asettua kärsivän ihmisen ja rauhan puolelle. Heltelälle on tullut runsaasti palautetta molempien osapuolien edustajilta siitä, ettei mielenilmauksiin anneta lupia.

– Ykkösasiana meillä tuomiokirkkoseurakunnassa on nyt, että rukoilemme Lähi-idän rauhan puolesta ja kaikkien sodassa kärsivien puolesta jokaisessa messussamme sekä erityisesti tiistaisin kello 12 Tuomiokirkon rukoushetkissä.

Koska tilanne Israelin ja palestiinalaisten välillä on nyt niin kärjistynyt ja tunteita herättävä, Marja Heltelän mukaan mielenilmauksiin tai jomman kumman puolen puhujille luvan antaminen näyttäisi seurakunnan kannanotolta.

Tuomiokirkkoseurakunnalle tulee vuosittain kymmeniä pyyntöjä eri tilaisuuksien tai mielenilmausten järjestämiseen kirkon portailla tai ylätasanteella. Valtaosaan niistä annetaan lupa. Poikkeuksena ovat esimerkiksi kaupalliseen markkinointiin liittyvät tilaisuudet.

– Mielenilmausten lisäksi meiltä on parin viime viikon aikana esimerkiksi pyydetty kirkon valaisemista Israelin lipun väreillä, tai Palestiinan lipun väreillä. Siihenkään emme ole suostuneet.

Tuomiokirkkoseurakunnassa valmistaudutaan 10.11. järjestettävään rauhannobelisti, presidentti Martti Ahtisaaren hautaan siunaamiseen.

– Häntä vapaasti lainaten rauhantyö perustuu siihen, että molemmat osapuolet saadaan samaan pöytään. Pyrimme järjestämään yhteisen rauhanrukouksen heti kun siihen löytyy valmiutta eri osapuolilta, Marja Heltelä sanoo.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTällä viikolla sanovat elokuvaohjaaja Katja Gauriloff, muusikko Janne Westerlund ja räppäri Rauhatäti
Seuraava artikkeliKolumni: Miten kohdata toinen ihminen surun hetkellä?

Ei näytettäviä viestejä