Helsingin tuomiokirkkoon tulee 8 euron pääsymaksu

Helsingin tuomiokirkossa kokeillaan ensi kesänä kahdeksan euron pakollista pääsymaksua. Asiasta päätti Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto kokouksessaan maanantaina 18.9. Samalla seurakuntaneuvosto päätti Suomenlinnan kirkon viiden euron pääsymaksusta myös ensi kesäksi.

Pääsymaksut ovat voimassa kesäkuukausina 1.6.–31.8.2024. arkipäivisin ja päiväsaikaan. Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä kertoo, että pääsymaksu on näin pyritty kohdentamaan turisteille.

– Tuomiokirkon avoimet ovet iltaisin jatkuvat edelleen ja krypta on auki hiljentymistä varten, Heltelä sanoo.

Alle 18-vuotiailta, tuomiokirkkoseurakunnan jäseniltä tai seurakunnan tilaisuuksien osallistujilta pääsymaksua ei peritä. Lisäksi helsinkiläiset saavat käyttöönsä kirkkopassin, jolla tuomiokirkkoon ja Suomenlinnan kirkkoon pääsee maksutta.

Suomenlinnan kirkossa pakollista viiden euron pääsymaksua kokeiltiin jo tänä kesänä. Sen seurauksena kirkon kävijämäärä romahti. Viime kesänä kirkossa vieraili vain hieman yli 10 000 kävijää, kun toissakesänä kävijöitä oli runsaat 70 000.

Siitä huolimatta kokeilu osoitti Heltelän mukaan, että pääsymaksuilla saadaan vahvistettua seurakunnan rahoituspohjaa.

– Turistit ovat Keski-Euroopassa tottuneet pääsymaksuihin ja valmiita maksamaan sen. Suomenlinnan kokeilu osoitti, että vaikka kävijämäärät pienenivät, niin tuottavuus toimii.

Lue myös:

Pääsymaksut eivät tuottaneet toivottua tulosta – Helsingissä Suomenlinnan kirkko ja Kampin kappeli ottivat tänä kesänä käyttöön pääsymaksun, mutta kävijämäärät jäivät kauas viime kesästä

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispa Matti Salomäki on vieraana Radio Dein ja Kotimaan Piispan kyselytunnilla
Seuraava artikkeliLoppukesän perhosmaailman jättiläisiä ovat ritariyökköset

Ei näytettäviä viestejä