Hautausmaakierrokset säilyttäneet suosionsa eri puolilla Suomea

Kesä tuo hautausmaakierrokset seurakuntiin ympäri maata. Oppaiden johdolla tutustutaan hautamuistomerkkeihin, katsellaan taideteoksia ja ennen kaikkea kuullaan tarinoita mielenkiintoisista ihmiskohtaloista.

Oulussa hautausmaakierrosten suosion säilyminen on yllättänyt niin oppaat kuin seurakunnatkin.

– Osallistujia on keskimäärin 30–60, parhaimmillaan kierroksella on toistasataa kävijää, Kirsi Eskola Oulun seudun oppaat ry:stä kertoo.

Oulun päähautausmaalla järjestetään maksuttomia yleisökierroksia kymmenenä maanantai-iltana. Ohjelmassa ovat muun muassa naisiin keskittyvä Kaiken takana on nainen -kierros, hautausmaalla lepäävien kuvernöörien ja tervaporvarien elämää valottava kierros ja taiteen merkkihenkilöiden kierros.

Eskolan arvion mukaan kierrosten maine on kiirinyt ja kuulijakunta monipuolistunut ja nuortunut vuosien aikana.

Vaasassa seurakuntayhtymän järjestämiä hautausmaakierroksia on luvassa neljänä heinäkuisena tiistai-iltana 2.7. alkaen. Heinäkuu on opastettujen kiertokävelyiden aikaa myös Tampereen viidellä hautausmaalla, joiden esittelyt päätetään hartauteen.

Jyväskylässä opastettuja kävelykierroksia on järjestetty Vanhalla hautausmaalla lähes parinkymmenen vuoden ajan. Tänä kesänä hautausmaahan voi entiseen tapaan tutustua oppaan johdolla pientä maksua vastaan neljänä torstaina heinäkuussa.

Rovaniemen seurakuntien hautatoimen päällikkö Mia Ylipulli kertoo, että Tavivaaran hautausmaalla järjestetään lintuihin erikoistunut opastettu kierros. Elo-syyskuun vaihteessa järjestettävien Rovaniemi-päivien ohjelmaan liitetään kulttuurisisältöisiä kierroksia.

Helsingissä turisteja kiinnostavat erityisesti Tuusulanjärven taiteilijayhteisön haudat Hietaniemessä, jossa opastettuja kierroksia järjestävät Helsingin Turistioppaat. Helsingin hautausmaihin voi tutustua myös omatoimisesti opaskirjasen kanssa.

Turussa hautausmaakierroksen voi tehdä osin virtuaalisesti, sillä Turun vanhaan hautausmaahan voi tutustua netissä.

Kuva Helsingin Hietaniemen hautausmaalta.

Kuva: Matti Karppinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliYhdysvaltain baptisteille uusi johtaja – kirkolta myös linjaus sukupuoli-identiteetistä
Seuraava artikkeliVihreät siirtäisi kirkon lakisääteiset tehtävät valtiolle ja kunnille

Ei näytettäviä viestejä