Harry S. Backström vahvasta alueellisesta kannatuksestaan: Pohjanmaalla pysytään Jumalan sanassa

Länsi-Turunmaan ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra Harry S. Backström sai 107 ääntä Porvoon piispanvaalin ensimmäisellä kierroksella. Vaalin toiselle kierrokselle jatkavat Bo-Göran Åstrand 198 äänellä ja Sixten Ekstrand 188 äänellä. Lisa Enckell sai kolmanneksi eniten eli 151 ääntä. Vaalin tuloksesta voi lukea lisää täältä.

Vaalin konservatiivisimmaksi ehdokkaaksi luonnehdittu Backström pitää äänimääräänsä hyvänä, vaikka jäikin vaalin viimeiseksi.

– 107 ääntä on merkittävä määrä. Äänet edustavat myös niiden kirkon jäsenten näkemyksiä ja arvoja, jotka eivät voineet itse äänestää. Tämä antaa uudelle piispalle haastetta. Hänen on hyvä ottaa huomioon myös hiippakunnan konservatiivisemmat äänenpainot.

Backströmin mukaan vaaliin lähtiessä pitää aina ajatella, että voi myös voittaa.

– Mutta kyllä tässä tapauksessa ensisijaisesti kiitän Jumalaa, että sain mahdollisuuden olla mukana ja tuoda median kautta esiin itselleni tärkeitä asioita. Kiitän myös jokaista, joka äänesti minua.

Bäckström sai piispanvaalin ensimmäisellä kierroksella ylivoimaisesti eniten ääniä Pedersören ja Närpiön rovastikunnissa ja arvelee, että hänen kirkollinen profiilinsa sopii parhaiten sinne.

– Pohjanmaalla pysytään Jumalan sanassa, ja siellä vaikuttaa vahvoja herätysliikkeitä.

”Minulle on kysymysmerkki, kumpaa äänestän toisella kierroksella”

Backström luonnehtii vaalin ensimmäistä kierrosta ”suht rehdiksi”. Ainoa asia, joka jäi hampaankoloon, oli Backströmin mukaan etenkin ruotsinkielisen lehdistön halu laittaa hänet tiukasti konservatiivien karsinaan.

– Lehdistö muodosti ennakkokäsityksen eikä antanut lukijan itse tehdä johtopäätöksiä. Tietysti olen joissain asioissa konservatiivinen, mutta toisissa edistyksellinen ja liberaalikin.

Backström sanoo, että osa tärkeistä kysymyksistä, kuten eutanasia, jäi tarkemmin käsittelemättä vaalipaneeleissa.

– Tässä mielessä paneelit eivät ainakaan alussa antaneet kuulijoille koko kuvaa Suomen luterilaisesta kirkosta. Ihmiset pohtivat eksistentiaalisia kysymyksiä ja kuulevat mielellään kirkon näkökulman.

Backström ei halua testamentata ääniään tai antaa suosituksia siitä, miten toisella kierroksella kannattaisi äänestää.

– Rehellisesti sanottuna minulle on ihan kysymysmerkki, kumpaa ehdokasta äänestän toisella kierroksella. Sitä täytyy pohtia vakavasti.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Bo-Göran Åstrand ja Sixten Ekstrand jatkavat Porvoon piispanvaalin toiselle kierrokselle

Piispanvaalin jatkosta pudonnut Lisa Enckell: Hiippakunnan herrat joutuvat ottamaan naiset entistä enemmän huomioon

Piispanvaalissa jatkava Bo-Göran Åstrand kilpakumppanistaan: Suhtautumisessa avioliittoon on eroa

Toiseksi eniten ääniä Porvoon vaalissa saanut Sixten Ekstrand: Koen olevani kirkon mies

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPiispanvaalin jatkosta pudonnut Lisa Enckell: Hiippakunnan herrat joutuvat ottamaan naiset entistä enemmän huomioon
Seuraava artikkeliPiispanvaalissa jatkava Bo-Göran Åstrand kilpakumppanistaan: Suhtautumisessa avioliittoon on eroa

Ei näytettäviä viestejä