Etiopian-lähetystyön katkeaminen isku Ruotsin kirkolle

MeakinChristopherChristopher Meakin vahvistaa aiemmin Etiopiasta saadut tiedot (Kotimaa 23.5.2013) Ruotsin kirkon ja Etiopian evankelisen Mekane Yesus -kirkon yhteistyösopimuksen päättymisestä.

– Kaikki yhteistyösopimukseen liittyvä, myös rahoitus ja henkilöstön tarjoaminen, tulee loppumaan. Mekane Yesus -kirkko on tehnyt päätöksensä täysin tietoisena näistä seurauksista, Meakin sanoo.

Taustalla on Mekane Yesus -kirkon tammikuinen päätös, jonka mukaan alttari- ja saarnatuoliyhteys Ruotsin kirkon ja Yhdysvaltojen luterilaisen ELCA:n kanssa katkaistaan. Sen myötä muukin yhteistyö kirkkojen kesken loppuu. Syynä on se, että etiopialaisten näkökulmasta Ruotsin kirkon ja ELCA:n käsitykset homoseksuaalisuudesta ovat liian vapaamielisiä.

Ruotsissa ei lämmetä Mekane Yesus -kirkon tiukoille kannoille, joiden mukaan homoseksuaalisuus on synti.

– Me emme jaa heidän näkemystään ja pysymme päätöksessämme saman sukupuolen suhteita koskien.

Meakinin mukaan kirkoissa keskustellaan tällä hetkellä yhteistyön alasajon yksityiskohdista.

– Ruotsin kirkon puolesta yhteistyön päättäminen täytyy hoitaa vastuullisesti siten, että sen negatiiviset seuraukset esimerkiksi projekteista hyötyneille olisivat mahdollisimman vähäiset.

Etiopian-työn loppuminen on Meakinin mukaan Ruotsin kirkon lähetystyölle hengellinen, emotionaalinen ja käytännöllinen isku. Mekane Yesus -kirkko on ollut Ruotsin kirkon pitkäaikainen kumppani.

Yhteistyön katkeaminen ei Meakinin mukaan tullut Ruotsin kirkolle yllätyksenä.

– Olimme tiedostaneet tämän mahdollisuuden jo parin vuoden ajan, mutta tietysti toivoimme, ettei tähän tilanteeseen tultaisi.

Ruotsin kirkon sisällä kokoontuvat etiopialaisten kristittyjen ryhmät ja kirkossa työskentelevät etiopialaiset papit voivat Meakinin mukaan Ruotsin kirkon puolesta jatkaa.

– Tällaisen papin on kuitenkin itse arvioitava, onko työn jatkaminen Ruotsin kirkossa haitallista hänen omalle suhteelleen Mekane Yesus -kirkon kanssa. Ruotsin kirkko ei millään tavalla painosta etiopialaisia ryhmiä tai yksilöitä Ruotsissa muuttamaan osallistumistaan kirkon elämään.

Ruotsin kirkko toivoo yhteyden Etiopiaan vielä palaavan.

– Nykyisen tilanteen ratkaisemiseksi on kontaktipyrkimyksiä ja keskusteluja. Pidämme kaikki mahdolliset kanavat auki, jotta voisimme kommunikoida toistemme kanssa ja samanaikaisesti kunnioittaa toistemme tekemiä päätöksiä, Christopher Meakin sanoo.

(Kuva Meakinista: Magnus Aronson)

Edellinen artikkeliSuviradiossa kuuluu kesä
Seuraava artikkeliHämeenlinnassa vedotaan adressilla perinteisten keväjuhlien puolesta

Ei näytettäviä viestejä