Ensimmäiset Vihreät isoset saivat koulutusta Lohjalla

Vihreät riparit205

Nuoret lähtevät kesällä Vihreiden ripareiden isosiksi Vantaan Hakunilan ja Helsingin Malmin seurakuntien ripareille sekä Nuorten Keskuksen kansainväliselle, kaksikieliselle ekoriparille. Nuorten Keskuksen isoset tulivat Heinolasta, Tampereelta, Espoosta, Vantaalta ja Helsingistä. Muut ryhmäläiset edustivat Vantaan Hakunilan ja Helsingin Malmin seurakuntia.

Myös muissa seurakunnissa järjestetään Vihreitä ripareita. Niiden isoset ja ohjaat saavat etäkoulutusta teemaan. Koulutusta on valmisteltu viime syksystä lähtien. Sitä toteuttavat yhteistyössä Kirkkohallitus, Nuorten Keskus, WWF (World Wide Fund for Nature eli Maailman luonnonsäätiö) sekä seurakunnat. Vihreät -riparit -hankkeen suojelijana on Mikkelin piispa Seppo Häkkinen.

– Tällä hetkellä jo 34 rippikoulua on ilmoittautunut hankkeeseen. Ensi vuoden loppuun mennessä tavoitteena on saada mukaan 200 ripariryhmää. Silloin Suomessa on vähintään 5000 vihreän riparin käynyttä, ja isoset päälle, rippikoulusta vastaava työalasihteeri Jarmo Kokkonen kirkkohallituksesta kertoo.

Koulutusviikonlopussa käytiin läpi työskentelyjä Raamatusta, hartauselämästä ja ympäristökysymyksistä. Lohirannassa kouluttajina olivat rippikoulupastorit Sari Kokkonen Hakunilasta sekä Heidi Tikka ja Seija Knuutila-Loukonen Malmilta, Jarmo Kokkonen kirkkohallituksesta ja Piia Ratava-Ahola WWF:stä.

– Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun kirkossamme koulutetaan isosia kantamaan vastuuta seurakuntansa ja rippikoulunsa kristillisestä ympäristökasvatuksesta, Kokkonen jatkaa.

Hänen mukaansa ympäristöteemat ovat olleet usein esillä jo aiemmin rippikouluissa, mutta nyt teemoja skarpataan. Tavoitteena on, että nuorten ja kasvattajien kokonaisvaltainen luontosuhde ja käsitys ihmisestä osana luomakuntaa vahvistuvat. Ripareita varten on luotu kriteerit, joiden täyttyessä niitä voi kutsua Vihreiksi.

– Nuoret ovat valveutuneita ja nämä teemat askarruttavat heitä. Korostamme opetuksessa sekä vastuuta että toivoa, rippikoulupappi Sari Kokkonen Vantaalta sanoo.

– Ympäristö on lainaa lapsiltamme, Malmin rippikoulupappi Heidi Tikka tiivistää teemat.

Edellinen artikkeliVäkeä riitti Kirkkopäivillä
Seuraava artikkeliSeksioppaan tehneiden kanssa aiotaan neuvotella

Ei näytettäviä viestejä