Englannin kirkko pohtii: Ei enää pakollisia jumalanpalveluksia sunnuntaisin

Englannin kirkko harkitsee luopuvansa kanonisessa laissaan tietyistä viikoittaisista sunnuntain jumalanpalveluksista (Morning Prayer ja Evening Prayer) pienissä ja kutistuvissa seurakunnissa.

Luopumista ehdottaa asiaa selvittänyt työryhmä, joka on pohtinut höllennyksiä vaatimukseen aamu- ja iltajumalanpalveluksista sunnuntaisin.

Työryhmä on osa laajaa pyrkimystä muuttaa kirkkoa ja sopeutua tilanteeseen, jossa kirkkoon kuuluvien määrä vähenee.

Ehdotuksella pyritään tuomaan kanonista lakia lähemmäs arkea ja käytäntöä, sanoi työryhmää johtava Willesdenin piispa Pete Broadbent
The Guardianille.

Hänen mukaansa ”seurakunnissa maaseudulla yksikään pappi ei ehdi kaikkialle, joten he teknisesti ottaen rikkovat lakia. Nyt olemme yhdenmukaistamassa lakia suhteessa siihen, mitä jo tapahtuu”.

Maaseudun seurakunnissa kirkossa kävijöiden määrä on vähentynyt vuosikymmenten ajan. Yksi maaseutupappi saattaa vasta jopa kymmenestä kirkosta.

Englannin kirkon jäsenmäärän odotetaan vähenevän seuraavien 30 vuoden aikana. Nykyään 18 ihmistä 1 000:sta käy säännöllisesti kirkossa, mutta suhdeluvun odotetaan putoavan 10:een 1 000:sta.

Kirkossa kävijöiden määrä on vähentynyt puoleen 1960-luvun tasosta. Nykyään sunnuntaijumalanpalveluksissa käy jopa 760 000 seurakuntalaista, Englannin kirkon tilastoista selviää.

Broadbentin mukaan asiaa tullaan käsittelemään Englannin kirkon kirkolliskokouksessa ensi vuonna.

Kuva: Olli Seppälä. Kuva Westminster Abbeystä.

Oikaisu 19.10.2016 kello 13.20: Otsikossa muutettu sana ”pakkomessuja” sanoiksi ”pakollisia jumalanpalveluksia” . Kyseessä eivät ole niinkään messut vaan aamu- ja iltapalvelukset. Uutiseen myös lisätty palvelusten englanninkieliset nimet.

Lue myös:

Englannin kirkko hakee etnisten vähemmistöjen edustajia papeikseen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSuomalaisen Kirjallisuuden Seura kerää kansalaisten muistoja verkossa
Seuraava artikkeliSelvitys: Papin ei tarvitse vihkiä sateenkaariparia – mutta jos pappi vihkii, liitto on pätevä

Ei näytettäviä viestejä