Eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja: Stubbilta tyylirikko

Eduskuntatutkimuskeskuksen vt. johtaja Erkka Railo pitää pääministeri Alexander Stubbin (kok) urheiluaiheisia tviittejä poliittisessa kriisitilanteessa tyylirikkona.

Kyseessä ovat tviitit, joita Stubb kirjoitti hetkellä, jona Ukrainassa oli juuri ammuttu alas matkustajakone ja Israel oli aloittanut maahyökkäyksen Gazaan.
IS
kertoi aiemmin, että tuolloin esimerkiksi Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt tviittasi lukuisia kommentteja lentotragediasta. Pääministeri Stubb sen sijaan oli tviiteissään vahvasti Joroisten Finntriathlon -tapahtuman tunnelmissa.

”Thank you #Joroinen and #finntriathlon! You do a great job. My favourite Half Ironman. Today 4.47’45 in hot conditions. Swim and run good”, pääministeri tviittasi 19. heinäkuuta.

Tviitit herättivät keskustelua myös Twitterissä puolesta ja vastaan.

Eduskuntatutkimuskeskuksen johtajan Erkka Railon mielestä Stubbin viestit ovat tyylirikko.

– Pääministeri kuitenkin tavallaan edustaa maata. Sitä kautta tunnelmat, jotka urheilusuorituksiin liittyvistä tviiteistä välittyvät, voivat antaa väärän tunnelman siitä, mitkä ovat suomalaisten tunnelmat tällaisessa kansainvälis-poliittisissa kriiseissä. Sitä kautta syntyi tyylirikko, Railo kommentoi.

– Pääministeri edustaa valtiota ja kansaa eri tavalla kuin pelkkä ministeri.

Toisaalta Stubbia voitaisiin pitää myös uuden ajan pääministerinä. Voitaisiin ajatella, että hän ikään kuin näyttää mallia kansalaisille, että kaikki työntekijät tarvitsevat lepoa eikä kukaan ole niin kaikkivoipa, että pystyisi kantamaan kaikkia maailman murheita harteillaan. Valtionjohtajillakin on oikeus yksityiselämään, harrastuksiin, kesään ja lepoon.

– Totta kai kellä tahansa ihmisellä on oikeus yksityiselämään, mutta onko se enää yksityiselämää, jos seuraajia on yli 100 000. Hän tekee yksityiselämänsä hyvin julkiseksi. Mutta valtionpäämiehet aina symboloivat myös kansakuntaa. Silloin syntyy erikoinen asetelma, jos pääministeri laittaa kovin kevyitä yksityiselämän viestejä tilanteessa, jossa kansalaiset ovat huolissaan ulkopoliittisesta tilanteesta. Pitäisikö Stubbin miettiä vaikka kokonaan uusi väline ja kohderyhmä urheilusuorituksia käsitteleville viesteilleen?

– Stubbia on pidetty hyvin taitavana Twitterin käyttäjänä. Hän on tuonut oman yksityiselämänsä luontevaksi osaksi poliittista rooliaan, mutta pääministerin asemassa täytyy miettiä pari astetta tarkemmin, mitä viestejä ja missä kohtaa laittaa, Railo näkee.

Railo suhtautuu skeptisesti myös Stubbin 18.7. lähettämään viestiin, jossa hän kirjoitti: ”Always nice to talk, especially when talking to @JunckerEU and @tarutujunen. Many other good talks today too. #phonediplomacy.”

– En tiedä mitä aiheet ovat olleet, mutta kuulostaa hullunkuriselta sanoa, että keskustelee mukavia, kun on tilanne että matkustajalentokone ammuttu alas ja Gazan hyökkäys on alkanut.

Sittemmin Stubb on keskittynyt tviiteissään lähinnä Ukrainan asioihin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEVA: Ahneus on suomalaisille anteliaisuutta tyypillisempää
Seuraava artikkeliKMN esitti surunvalittelun Alankomaiden kirkoille

Ei näytettäviä viestejä