Diakoniakeskus avaa huoltopisteen kerjääville EU-kansalaisille

Tampereen seurakuntien diakoniakeskus avaa kesän ajaksi huoltopisteen kerjääville EU-kansalaisille. Huoltopiste toimii päihdetyön päiväkeskus Mustan Lampaan tiloissa Pellavatehtaankadulla ensi viikosta alkaen syyskuun loppuun saakka.

Huoltopiste on alkuvaiheessa avoinna kahdesti viikossa ja siellä on mahdollista peseytyä, pestä vaatteita ja saada uusia puhtaita vaatteita. Mahdollisuuksien mukaan jaossa on myös ruokakasseja. Huoltopisteessä työskentelee tarpeen mukaan 2 – 4 työntekijää sekä vapaaehtoisia.

Kerjääville EU-kansalaisille avattu huoltopiste toimii diakonian arvoin, sanoo diakoniajohtaja Matti Helin.

– Jokaisella ihmisellä on yhtäläinen ja ainutkertainen ihmisarvo. Kirkon tehtävä on auttaa kaikkia, jotka apua tarvitsevat.

Diakoniakeskus tekee huoltopisteeseen liittyen yhteistyötä Helsingin diakonissalaitoksen vastaavan toimipisteen kanssa, Helin kertoo.

– Saamme sieltä tarvittaessa muun muassa puhelintulkkausta huoltopisteen asiakkaiden omalla äidinkielellä.

Kerjääviä EU-kansalaisia ja paperittomia on Tampereella tällä hetkellä 30-40. Kesän myötä määrä todennäköisesti ainakin kaksinkertaistuu.

Suomessa olevilla kerjäävillä EU-kansalaisilla on oikeus saada akuuttia terveydenhuoltoa. Heillä on usein tartuntatauteja, kuten tuberkuloosia, hepatiitteja tai HIV-tartuntoja. Diakoniakeskus on sopinut yhteistyöstä kaupungin terveydenhuollon kanssa. Akuuttia terveydenhuoltoa tarvitseva henkilö ohjataan hoitoon kaupungin osoittamalla tavalla.

– Ruotsissa tehdyn selvityksen mukaan vain 6 prosenttia paperittomista tulee maahan terveydenhuoltoon tai vastaavaan liittyvästä syystä, 56 prosenttia tulee saadakseen päivittäisen elantonsa, Helin muistuttaa.

Edellinen artikkeliBanderolli poltettiin Nokian seurakuntakeskuksen seinästä
Seuraava artikkeliNokian vastaisku tuhopoltolle: ”Liekkejä on monta”

Ei näytettäviä viestejä