Vihapuhuja on moralisti

Kun vihapuheita analysoi, niin niiden ytimistä löytyy moralisti.Ikävällä kielellä muotoiltu sanoma mutta moralistisanoma  kuitenkin.

Jokaiselle moralistille on autuutta löytää oma viha- tai inho objekti. Sellaisen ,joka ei ymmärrä miten väärässä hän on ja nyt kaipaa oikaisua ja ymmärrystä siitä että pitäisi hävetä tyhmyyttään.

Joku raukka on saavuttanut aseman, mutta ei ymmärrä sitä kuinka epäpätevä hän on sitä hoitamaan. Tällaiselle tulee ilman muuta lähettää viesti, jotta henkilö tajuaisia tilanteen mahdottomuuden ja älyäisi hävitä näkymättömiin. Tässä yritetään säästää ympäristöä tuon epäpätevän toivottomuudelta. Viestin lähettäjä tekee vain raskaan velvollisuutensa.

Joillakin kanssaihmisillä on ulkonäkö joka on loukkaus ympäristölle. On moraalinen velvollisuus huomautta siitä ja toivoa että asianomainen vetää oikeat johtopäätökset. Varmuuden vuoksi moralisti ilmoittaa mitkä johtopäätökset ovat.

Moraalinvartijan rooli on vaikea. Heitä ei ymmäretä, vaan heitä nimitellään ikävillä termeillä.

Yhteiskunta ilman moraalinvartioita voi ajautua moraaliseen katastrofin ja päästää kahlitsemattomat epämoraaliset vallat liikkeelle. Varsinkin sukupuolisuuteen liittyvät asiat ovat voimaltaan sellaisia että niitä pitää valvoa ja pitää aisoissa.

Jo vanhat kiinalaiset ja japanilaiset, puhumattakaan inkvisition ja ennen demokratiaa olleitten  valtatakuntien  ajoista, ymmärsivät sen, että jo väärinajattelua pitää valvoa ja mahdolliset väärin ajattelijat tulee kontroloida ja tarvittaessa eliminoida.

Historian opetus on se, että todellinen moralisti on tarvittessa valmis menemään äärinmäisyyksiin yrittäessään pitää maailmaa puhtaana epämoralismin liasta ja pesee kätensä . Moralismi ja moralisti on vaara demokraattiselle yhteiskunnalle.

 

 

1 kommentti

  • Seija Rantanen sanoo:

    Olen tavattoman iloinen, ettet hylännyt tätä blogimaailmaa, vaikka niin uhkasit. Juuri sinunkaltaisiasi ajattelijoita ja kirjoittajia täällä kaivataan. Kiitos tästä!

    Ilmoita asiaton kommentti