Vatikaani ja Turku homoseksuaalisista suhteista. Miten näkemykset eroavat?
Uskonopin kongregaatio on vasta julkaissut asiakirjan, jonka mukaan (katolinen) kirkko ei voi siunata samaa sukupuolta olevien välisiä liittoja. On pohdittu, onko asiakirja samansisältöinen kuin evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen Perustevaliokunnan mietintö 4/2010, jossa rekisteröityjen parisuhteiden siunaus ja rinnastaminen avioliittoon torjuttiin, mutta rukous parisuhteensa rekisteröineiden puolesta ja kanssa katsotaan mahdolliseksi. Mietintö toimii lainmuutoksen jälkeen perusteluna sille, miten kirkko kohtaa nykyisellään avioliiton solmineen samaa sukupuolta olevan parin. Muutama huomioni asiasta.
Arvioin, että Vatikaanin paperi on jyrkempi kuin perustevaliokunnan mietintö. Ero on seuraavassa. Vatikaanin asiakirjassa todetaan:
it is necessary that what is blessed be objectively and positively ordered to receive and express grace, according to the designs of God inscribed in creation [...] The presence in such relationships of positive elements, which are in themselves to be valued and appreciated, cannot justify these relationships and render them legitimate objects of an ecclesial blessing, since the positive elements exist within the context of a union not ordered to the Creator’s plan
Valiokunnan mietinnössä puolestaan todetaan:
Kristillisestä luomiskäsityksestä seuraa, että kaikkien ihmisten elämässä ja ihmissuhteissa on läsnä Jumalan hyviä lahjoja. Ihmiset voivat tunnistaa elämässään näitä lahjoja ja ilmaista kiitollisuutensa ja ilonsa niistä. [...] Piispainkokouksen selvityksen neljännen vaihtoehdon mukaisessa rukouksessa näitä näkökulmia on otettu huomioon mm. pyynnöissä, ”että Jumala johdattaisi, pitäisi huolta, antaisi voimaa toisen kunnioittamiseen ja rakastamiseen, auttaisi vaikeuksissa, vahvistaisi tahtoa kantaa vastuuta ja opettaisi kuulemaan Jumalan sanaa” [...].
Ero on ehkä hiuksenhieno, mutta ilmenee mielestäni siinä, että Vatikaanin lausuntoon sisältyy selkeämmin implisiittinen käsitys siitä, että ihmisen elämä on ordinoitu (suunnattu) tietynlaisia suhteita (ts. heteroseksuaalista avioliittoa) kohti.
Luterilainen näkökulma näyttää myöntävän, että ihmisillä voi olla erilaisia ihmissuhteita asettamatta eksplisiittisesti tai implisiittisesti yhtä ainoaa mallia. Nämä suhteet eivät ole ekvivalentteja avioliiton kanssa, eikä niitä sellaisina siunata, eikä niitä tarvitse hyväksyä kokonaisuudessaan (kysymys synnistä, joka jää mielestäni paperissa auki), mutta hyväksytään, että näissä suhteissa voi olla hyviä elementtejä, joista saa kiittää, pyytää siinä johdatusta jne. Eli luterilainen malli näyttää jotenkin monitahoisemmalta. Ero selittyy mahdollisesti luterilaisen käsityksen valossa, joka pitää kristittyä samanaikaisesti syntisenä ja vanhurskaana. Vatikaanin lausunnossa todetaan myös, että näitä positiivisia elementtejä voi olla; se mitä niistä olisi pääteltävissä jää auki.
Havainto, jos se on oikea, on minusta hieman yllättävä, koska voisi olettaa, että katolinen kirkko tunnustaessaan mm. selibaatin ja luostarielämän mahdollisiksi elämänmalleiksi ottaisi tarkemmin lausunnossa huomioon elämänmallien moninaisuuden. Luterilaisuudessa avioliittoa on taas perinteisesti tarjottu ainoaksi kristillisen elämän malliksi (ehkä leskeyden ohella). Vapaaehtoisesti yksin eläviinkin suhtauduttiin epäilyksellä. Siksi on mielenkiintoista, että lausunnot menevät nyt näin päin ristikkäin.
26 kommenttia
Asiakirja suomennettuna: https://katolinen.fi/uskonopin-kongregaation-vastaus-kysymykseen-samaa-sukupuolta-olevien-liiton-siunaamisesta/
Olisiko tämä sittenkin parempi kuin meillä luterilaisilla vastaava.
Onko tällä blogistila yhtään blogia jonka ongelmatiikka ei enemmän tai vähemmän liikkuisi vesirajan alapuolella?
Kyllä selibaattikin on kristillinen elämäntapa myös luterilaisille, joskaan ihmisluonnon lainalaisuuksien tähden kirkossamme ei pidetä oikeana elinikäisen selibaattilupauksen antamista. Tämmöisen lupauksen pitäminen kun on useimmille ihmisille pitemmän päälle ylivoimaista.
Samuel Kettunen. Kristillisissä piireissä korostettiin vielä jokin vuosikymmen sitten yleisesti sitäkin, että uskovien tulee seurustella ja avioitua vain toisten uskovien kanssa. Ongelmaksi tulee silloin, että kristillisissä yhteisöissä tapaa yleensä olla enemmän naisia kuin miehiä. Paavali ohjeistaa, että uskovaisen ei tule kantaa yhteistä iestä uskottomien kanssa, ja siksikin tästä voi tulla hyvinkin kipeä kysymys. Lisäksi kristillisiin piireihin tapaa hakeutua niitä, joilla on muistakin syistä vaikeuksia ihmissuhteiden muodostamisessa. Yleistää ei tietysti pidä.
Kaikilla uskonsuuntauksilla voi luonnollisesti olla omat käsityksensä niin homo-lesbo kuin muistakn ihmissuhteista.
Meille ihmisille syntymässä annettu lähimmäisen rakkauden mentaliteetti on Korkeimman tahto yhteiselämän muodostamisessa.
”Joissakin kirkollisissa piireissä edistetään suunnitelmia ja ehdotuksia siunauksista samaa sukupuolta oleville liitoille”, kirjoittaa Vatikaani. Osoite on selvästi – ja ennen kaikkea – Saksan katolinen kirkko ja sen uudistumisprosessi Der Synodale Weg. Yhtenä neljästä aihepiiristä on suhtautuminen homoseksuaalisuuteen ja samaa sukupuolta olevioen liittoihin.
Der Synodale Weg on piispainkokuksen ja maallikkojärjestön (Zentralkomittee der deutschen Katholiken) yhdessä järjestämä, ja maallikoilla on sen toimeenpanemissa keskusteluissa näkyvä sija.
Piispainkokouksen puheenjohtaja, Limburgin piispa Georg Bätzing on lehtihaastattelussa ilmaissut näkemyksenään, että katolisen kirkon pitäisi siunata sateenkaariavioliitot samoin kuin eronneiden uudet avioliitot. Uudistusprosessia vastustava Regensburgin piispa Rudolf Voderholzer on jo kiirehtinyt toivottamaan Vatikaanin kannanoton tervetulleeksi.
Uskonopin kongrekaation kanta on herättänyt monenlaista tyytymättömyyttä Saksassa ja Itävallassa. Kolmensadan itävaltalaisen papin muodostama Pfarrer-Initiative on ilmoittanut jatkavansa sateenkaariparien siunaamista.
korjaan: Zentralkomitee
Kyllä, ja siinähän se on, ”The presence in such relationships of positive elements, which are in themselves to be valued and appreciated, cannot justify these relationships and render them legitimate objects of an ecclesial blessing, since the positive elements exist within the context of a union not ordered to the Creator’s plan”
Näin asia ei kuulu Luojan suunnitelmaan. Kun kontekstualisuutta katoliseen legitimiteettiin halutaan ylläpitää, siinä syvetä, ja päästä eteenpäin, täytyy kirkkomme edellinen ottaa todesta.
Ilmoita asiaton kommentti