Varmuus pelastuksesta
Onko kristillinen vaelluksen tavoitteena varmuus pelastuksesta? Jos kristitty on varma pelastuksestaan, on silloin Wilhelmi Malmivaaran mukaan jotain pielessä. Ei kristillisen elämän päämäärä ole psykologinen varmuus pelastuksesta vaan itse pelastus, saipa siitä varmuuden eli ei. Pelastusvarmuus kertoo ainoastaan, että minää ei sittenkään ole ristiinnaulittu, egoa kutistettu. Matkan lopullahan ei olla edes lähtöpisteessä. Olet oikealla tiellä, kun tajuat, ettet kelpaa. Julmaa? Ehkei sittenkään. Olen ymmärtänyt, että Malmivaara sielunhoitajana ajatteli asian jotenkin niin, että kun lopulta päädyt siihen varmuuteen, että sinusta ei ikinä tule mitään, ei ainakaan hyvää, että levität vain pahuutta, ettet saa koskaan siivotuksi itseäsi, suutasi tai sydäntäsi, olet saattanut sittenkin hiukan muuttua. Silloin on olemassa pieni mahdollisuus, että sinäkin pelastut. Älä kuitenkaan rauhoitu ja ala uskoa siihen ja paukuttaa salavihkaa rintaasi.
Aika subjektiivista, mutta ihmisen itsekkyyden ja pahuuden Kiuruvedellä, Paavolassa ja lopulta Lapualla kirkkoherrana toiminut Malmivaara tunsi. Ei ole muotia puhua suomalaisesta kristillisyydestä, mutta löytyykö vastaavaa alatien kristillisyyttä mistään muualta?
Alla oleva pätkä on ote Wilhelmi Malmivaaran seurapuheesta 1900-luvun alusta. Ei oikein sovi after ski-bileisiin, jälkimodernin ihmisen egoistiseen, itsetyytyväiseen ja moralistiseen maailmankuvaan.
”Kun ihminen herää, niin hänelle tulee heti ajatus, että nyt täytyy päästä parannuksentekoon, nyt täytyy tulla elämässäni muutos. Jos asia vain hänestä riippuisi, niin kyllä hän parannuksen tekisikin ihan täydellisesti. Mutta kun hän on hetkisen aikaa sitä yritellyt, täytyykin hänen tulla näkemään, ettei tästä mitään tule, vaan tämä on vain kummittelemista kaikki tyyni. Hän luuli tiensä sellaiseksi, ettei siinä ole yhtään ainoaa kompastuskiveä, ei yhtään semmoista paikkaa, jossa vajoaisi, ei yhtään kiusauksia, ei mitään sotaa. Ja hänellä on sellainen mieli, että parannuksen täytyy olla oikeaa ja hyvää. Hänellä on niin korkea ajatus itsestänsä, että kun hän niin ja niin tekee, niin sen täytyy kelvata Jumalallekin ja olla Herralle mieluista. Sitä käsitystä, minkä hän on itse saanut Jumalan sanasta, ei hän epäile vääräksi, vaikka se kaava onkin hänen oma tekemänsä … Mutta Jumalan täytyy lyödä kaikki rikki, aivan olemattomaksi kaikki se, mitä ihminen itse hommaa ja meinaa. Kun ihminen pyrkii eteenpäin, niin Jumalan täytyy tukkia tie. Kun ihminen yrittää nousta, täytyy Jumalan lyödä alas ..Jumalan järjestys on aivan toinen kuin ihmisen… Jumalan järjestyksessä ei ole mitään muuta kuin nämä kaksi: mitätön syntinen ja vanhurskas Kristus, kuollut raato ja eläväksi tekevä Herra. Jumala sovittaa nämä yhteen … Mutta ihmisraukka on sellainen, että kun Herra hetkeksikään kasvonsa salaa, ihminen nostaa sieltä tomusta päänsä ylös. Hän ei tahdo olla Herran armahdettavana, viheliäisenä syntisenä, vaan tahtoo päästä korkeammalle… Silloin ei Jumalalla ole muuta keinoa, kuin lähettää kiusauksia ja antaa saatanan pelmuutettavaksi se farisealainen luulo, joka rupea aina ja aina vain päätänsä nostamaan ja tehdä se niin perin pohjin, ettei jää jäljelle mitään ihmisen omista kaavoista. Monta kertaa täytyy Jumalan tehdä niin… Ja jos ihminen sitten pysyisi tässä tilassa, niin Herra saisi kunnian, mutta hänpä rupeaakin taas kompuroimaan ylös ja tekee sitä aina ja aina… niin sitä sitten piisaa Herrallakin alaspainamista… Eikä siinä sitä kuoleman hetkellä kuitenkaan mitään muuta jäljelle jää, ei muuta näytettävää Herralle kuin oma viheliäisyytemme. ”
- Wilhelmi Malmivaara 1909
Kerrotaan Gustaf Johanssonin kerran vierailleen Lapuan kirkkoherran pappilassa. Silloin täyttyi Malmivaaran sydän sellaisella ilolla ja pelastusvarmuudella, ettei rajaa. Sitä kesti kaksi viikkoa, sitten Malmivaaran oli rukoiltava Herralta, että ota tämä varmuus pois, sitä ei pää kestä. Se otettiin pois ja uskon taistelu ahdistusten läpi alkoi uudelleen.
Wilhelmi Malmivaara toki tunsi ja tunnusti myös uskon objektiivisen puolen. Sielunhoitajana Malmivaara ei jättänyt ihmistä tosipaikan tullen, kuoleman kolkuttaessa epätietoisuuteen vaan johdatti omalla kansanomaisella tyylillään Kristuksen täytetyn työn äärelle.
42 kommenttia
Moni yrittää paikata kuollutta raatoa. Ei tajuta että raatoa ei voi parantaa. Yritetään kuitenkin ja ihmetellään raadon haluttomuutta. Paikkaillaan ja sitten ihmetellään miksi paikat ei kestä kuin hetken. Perusongelma taitaa olla siinä, ettei moni tunnista itsessään olevaa vanhaa ihmistä, joka ei voi tulla paremmaksi. Sitä raatoa vaan koetetaan korjata ja pyhittää. Seurauksena on tekopyhyyttä. Lain käskyjen täyttämisellä uskotellaan, että ihminen voi tulla Jumalalle otolliseksi. Raamattu ei kuitenkaan lupaa meille tätä mahdollisuutta pelastukseen. Niin kauan kuin tätä mahdollisuutta pidämme itsellemme avoimena, niin emme voi ottaa vastaan pelastusta yksin armoista.
Vasta sitten kun tajuamme olevamme täysin hukassa, jollemme saa Jumalalle otollisuutta täysin lahjaksi, niin emme voi pelastua. Moni on niin tyytyväinen omaan uskon harjoitukseensa: Raamatun tuntemiseen, oppiinsa, rukoukseensa ja hengelliseen toimintaansa, niin ettei huomaa, että tärkein puuttuu. Sen saatuamme, ei ole mitään uskosta nousevaa hengellistä pyrkimystä joka ei olisi Jumalan mielen mukaista.
Tässä taidetaan olla sellaisen luterilaisen ja pietistisen kysymyksenasettelun ja käsitteistön äärellä, jota nykypolvi ei oikein ymmärrä niitä lukuun ottamatta, jotka liikkuvat konservatiivisissa herätyskristillisissä piireissä. Ja siellä saatavat vastaukset kysymykseen riippuvat yhtäältä kunkin yhteisön opinkäsityksestä sekä toisaalta jokaisen omasta kokemusmaailmasta sekä psyykestä.
Hyvää pohdintaa Pekka ja muutenkin mukava lukea näitä tämän bolgin kirjoituksia.
Itselleni aukesi Taivas, kun ymmärsin, että Kristus on Pelastanut minut jo 2000v sitten, ennenkuin olin edes syntynyt. Sain kuulla Jumalan Pojan Evankeliumin ja se teki työnsä minussa. Mitä minä voisin siis tuoda siihen lisää? Omat pyrkimykseni?
Uskon (Luotan) Jumalan lupauksiin ja ojentaudun sen mukaan, kuinka Jumala antaa. Välillä paljon, niin, että jalat on ilmassa ja välillä kääntää selkänsä ja on hiljaa, että ymmärtäisin omat tyhmyyteni ja osaisin anoa apua ja kärsivällisyyttä. Odottaminen on on kova koulu, joka opettaa Luottamaan Jumalaan, sillä Hän on aina uskollinen ja aina kuulee meidän rukoukset, ei vain aina anna mitä odotamme, vaan yleensä sitä mitä tarvitsemme. Luulen, että ymmärrätte veljet.
Paavo Ruotsalainen taisi harjoittaa uskoaan kärsivällisessä odottamisessa, josko Jumala vastaa ajallaan. Heti tai vuoden tai kahden päästä tai sitten kun Hänelle sopii ja omalla tavallaan.
Ilmoita asiaton kommentti