Vantaan seurakuntayhtymän 16 valtuutettua haastavat kirkkomme ykseyden

Seurakuntayhtymän yhteisellä kirkkovaltuustolla on oikeus ja velvollisuus päättää taloudestaan demokraattisesti, mutta silloinkin sen tulee kunnioittaan kirkon järjestyksessä määriteltyä seurakunnan tehtävää ja toiminnan tavoitetta. Kirkkomme järjestyksen mukaan kirkon oppia koskevat päätökset tehdään aina yliseurakunnallisesti eikä virallinen arviointi kirkon opista tai sen mukaisuudesta kuulu yksittäisen seurakunnan tai seurakuntayhtymän luottamuselimille. Tässä suhteessa Vantaan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto on ainakin tänä vuonna toiminut oikein.

Demokratian nimissä vantaalaisilla kirkkovaltuutetuilla oli oikeus viime vuonna päättää lähetysmäärärahoista, kuten päätti ja vastaavasti tänä vuonna kuten päätti. Monijäsenisen toimielimen ei välttämättä tarvitse edes perustella päätöstään. Päätöksen perusteluksi ei kuitenkaan tule kirjata seikkaa joka ei pidä paikkaansa tai jonka arviointi ei ole kirkkovaltuuston asiana.

Nyt sitten 16 vähemmistöön jäänyttä Vantaan kirkkovaltuuston jäsentä on kirjannut pöytäkirjalausuman, jossa puututaan juuri niihin seikkoihin joiden arviointi ei kuulu kirkkovaltuustolle.

Syrjintärikosten tutkinta kuuluu poliisille ja työsyrjinnän osalta työsuojeluviranomaiset ja ratkaisu tuomioistuimelle. Kirkon yhteisten päätösten noudattamista valvoo lähetysjärjestöjen osalta Kirkon ulkoasiain osasto. Kirkon opin mukaisuutta valvoo hiippakuntatasolla piispa ja tuomiokapituli, kokonaiskirkollisella tasolla piispainkokous ja viimekädessä kirkolliskokous.

Luottamushenkilönä on tarkoin harkittava missä kulkee sananvapauden ja perättömän lausuman välinen raja. On täysin eri asia omana kantanaan vaatia muutosta kirkon virallisiin lähetysjärjestöihin, kuin esittää väite että jokin järjestöistä syyllistyisi työsyrjintään. Samoin on täysin eri asia väittää, ettei jonkun henkilön tai järjestön kanta edusta kirkkomme linjauksia, verrattuna siihen, ettei tulkinta kirkon linjasta vastaa henkilön omaa kantaa.

Osallistuin viime kevät talvena Korson kirkossa järjestettyyn Erilaisina yhdessä – iltaan. Tuolloin jäi hyvä mieli siitä että Vantaalla osataan rakentaa yhteistä kirkkoa erilaisista näkemyksistä huolimatta. Toisaalta tiesin että kyseisen tilaisuuden järjestämistä vastustettiin useammaltakin eri taholta. Nyt tuntuu siltä, että sama vastanokittelu jatkuu Vantaalla edelleen ja entistä rajumpana.

Eivätkö nämä 16 valtuutettua todellakaan ymmärrä että lahetysjärjestöjen valinnassa on kyse  meidän yhteisen kirkkomme päätöksestä. Kirkomme, jonka yhteiset päätökset ovat samat niin Vantaalla kuin vaikkapa Utsjoella. Siihen minkälaista toimintaa tuetaan, saa olla oma vantaalainen näkökulma, mutta kirkon yhteiset päätökset ovat samat etelässä ja pohjoisessa, lännessä ja idässä, niitä ei määritellä Vantaan kirkkovaltuustossa.

 

Vantaan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston kokouspöytäkirja 30.9.2014

http://www.vantaanseurakunnat.fi/fi/hallinto/poytakirjat-ja-esityslistat/ykv/poytakirjat-2014/ykv-poytakirja-2014-09-30-ja-valitusosoitus.pdf

Blogi käsittelee kohtaan 68 § Kansainvälisen vastuun vuoden 2014 avustusmäärärahan jakopäätös ja seurakuntalaisen aloite - liitettyä eriävää mielipidettä.

158 kommenttia

  • Jukka Kivimäki sanoo:

    Jouni Lahtonen

    Pyydän että keskustelussa vältetään tarppeettomia yleistyksiä ja loukkavia ilmaisuja. Feministisiä aatteita kannattavat naispuoliset homoseksuaalit tai tummaihoiset homoseksuaalit eivät ole yksiselitteisesti yleistetäviä ryhmiä.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Esa Blomster sanoo:

    Mielenkiintoinen näkökulma,Jusu

    Koska oikeudessa olisi tullut tilanne laki vastaan laki.

    Olisiko laillisesti tehty päätös kumonnut lainvastaisesti tehdyn toimintatavan.

    En usko tuohon,vaan asian olisi ratkaissut kokonaisuus,mistä on kysymys.

    Korhonen ja kumppanit tiesivät että kokonaisuus olisi ratkaissut asian.

    eikä laki vastaan laki.

    Siksi he eivät vieneet asiaa eteenpäin.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Jukka Kivimäki sanoo:

      Etkö oikeasti osaa kirjoittaa normaaleilla riviväleillä?

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Jusu Vihervaara sanoo:

      Esa,

      Kysymys siitä, pitäisikö näille lähetysjärjestöille antaa lähetystukea on poliittinen ei juridinen. Koska se ei ole juridinen kysymys, sitä ei ratkaista tuomioistuimessa.

      Kirkkovaltuusto voi päättää myöntää tukea tai se voi päättää olla myöntämättä tukea yksittäiselle lähetysjärjestölle. Kumpikin päätös on tuomioistuimen näkökulmasta laillinen eikä se ole tuomioistuimen asia ottaa kantaa siihen, mitä kirkkovaltuuston pitäisi asiassa päättää. Tuomioistuin ottaa kantaa vain siihen, että päätös tehdään laillisesti.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

    Jouni Lahtosen kuvaus ei sovi ainakaan niihin tavisheteroihin, joita minä tunnen. En ole huomannut, että heillä olisi taipumus vahingossa loukata feministejä, seksuaalivähemmistöjä tai toisiin rotuihin kuuluvia ihmisiä.

    Keskimääräisellä tavisheterolla on minun kokemukseni mukaan varsin hyvät käytöstavat ja hän ymmärtää millainen kielenkäyttö on asiallista.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Esa Blomster sanoo:

      keskimääräisellä homseksuaalilla on minun kokemukseni mukaan varsin hyvät käytöstavat muuten , mutta hän ei ymmärrä millainen kielenkäyttö on asiallista.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Esa Blomster sanoo:

    Jusu,

    Päätös on laillinen,mutta onko toteutus laillinen, siihen tuomioistuin voi ottaa kantaa,koska näkökulmastasi. lähetysjärjestystö toteuttaa lainvastaista toimintaa,kun se harjoittaa työsyrjintää. Onko sallittua rahoittaa lainvastaista toimintaa ?

    Ei tässä juridiikasta pääse ulos mitenkään,mutta se että lainvastaisuus on näytettävä toteen oikeudessa,olisiko Korhosella ja kumppaneilla ollut esittää todisteita lain vastaisesta toiminnasta ?

    Ilmeisesti ei,koska he eivät lähteneet tähän.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Pesonen sanoo:

    Hyvät aikomukset ovat ennenkin saaneet aikaan kaikkein pahimmat tapahtumat. Varmaankin nämä 16 uskovat tekevänsä jotain oikein hyvää. Tuo hyvä on heidän mielestään, niin hyvää ettei siinä sivussa tapahtuvasta kirkon hajomisesta tarvitse mitään välittää. Hehän aikovat potkia kirkosta ulos kaikkein aktiivisimmat jäsenet. Eli lähetysväen. Eipä paljon jää jäljelle jos he lähtisivät.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Jukka Kivimäki sanoo:

    Osallistuin tänään lähetyspyhän messuun kotiseurakunnassani. Messun toimitti kaksi seurakuntamme naispuolista pastoria. Ehtoollisavustajista toinen edusti lähetysyhdistyskylväjää. Messun jälkeen oli lähetysjuhla jonka loppuhartauden naispuolinen pastorimme toimitti.

    Jäinpä miettimään, ketäköhän Kylväjä oikein syrjii. Tuskimpa ainakaan meidän seurakuntamme naispappeja. Samaa ihmettelee Kylväjän työssä mukana oleva lähetysväki. Siinä samalla kun pohtivat mistä löytyisi lisää herätystä myös Suomeen.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Jukka Kivimäki sanoo:

    Seurakuntavaalit on nyt käyty ja puolet näistä 16 valtuutetuista ei jatka Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston jäsenennä.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Jukka Kivimäki

    Aktiiviseurakuntalainen Espoosta. Päivätyössä ammatillisen koulutuksen parissa.