Valat ja lupaukset jotka tulen rikkomaan

Yom Kippur on juutalaisten pyhimmistä pyhin vuotuinen juhla ja seremonia. Lähtökohtana on parannus ja sovitus.

Yom Kippurin vietto alkaa Kol Nidre seremonialla ja julistuksella. Se luetaan arameniaksi ,ei siis hebreaksi , ennen Yom Kippur juhlan alkua.

Julistuksen sisältö on se, että pyydetään etukäteen anteeksi kaikkia tulevan vuoden valoja ja lupauksia Jumalalle ja niiden tulevaa rikkomista. Kol Nidre julistuksen tausta on dramaattinen.

Keskiajalla ja ennen kaikkea vuoden 1492 jälkeen Espanjassa ja Portugalissa pakkokäänytettiin juutalaisia. Juutalaiset jotka halusivat pitää uskonsa , saivat lyhyen ajan jättää Espanja. Columbuksen miehistöön hakeutui suuri joukko juutalaisia. Täten he pelastuivat vainoilta. Juutalaisten tuli valita joko kääntymys tai välitön kuolema .

Pakon edessä tapahtui suuri joukko kääntymyksiä kristinuskoon koska heillä ei ollut mahdollista paeta minnekään. . Monista noista pakkokäännynäisistä tuli salajuutalaisia, mutta ei kaikista kuitenkaan. Tunnetun mystikon, karmeliittanunna Avilan Teressan tausta oli juutalaisuus. Inkvisiittori ei uskonut kääntymysten aitouteen vaan vainosi näitä käännynnäisiä hyvin ankarasti monen vuosisadan ajan.

Mielenkiintoista , että Espanjan valtio lupasi joku vuosi sitten Espanjan kansalaisuuden vuoden 1492 pakolaisten jälkeläisille. Anomuksia tuli hyvin runsaasti.

Siihen aikaan juutalaisia oli Palestiinassa vain kourallinen. Pakolaiset muodostivat uuden alun juutalaisuudelle siellä .Osmaanit, turkkilaiset, toivottivat monitaitoiset juutalaiset tervetulleeksi. Siten syntyi Turkin alueelle monia juutalaisyhdyskuntia, Palestiinassa juutalainen teologia ja mystiikka lähti kukoistamaan kuin uutena asiana.

Omantunnon tuska ja vainot loivat Kol Nidre julistuksen. Pyydetään etukäteen anteeksi tulevia valoja ja lupausten tulevaa rikkomista. Tällainen julistus teki mahdolliseksi elää kaksoiselämää kristillisessä maailmassa. Vastaavaa salakristillisyyttä tapahtui kristittyjen kohdalla Japanissa.

Toisin sanoen . Meidän kristittyjen lisätaakkana juutalaisia kohtaan on myöskin tämä .Me pakotimme heidät elämään kaksoiselämää luullen tekevämme heille palveluksen. Yom Kippur on suuri sovitusjuhla. Me kristityt tarvitsisimme jotain vastaavaa omalle kohdallemme.

5 kommenttia

 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Jom Kipur on suuri sovituspäivä, jonka viettäminen perustuu 3 Moos. 16:29 – 31 ja 23: 27-32 jakeisiin. Aattona alkaa paasto. Silloin käydään hautausmaalla osoittamassa kunnioitusta vainajille ja lahjoitetaan rahaa hyväntekeväisyyteen. Sitä ei vietetä minkään historiallisen tapahtuman muistoksi. Myöhemmin alettiin rukoilla myös eri aikojen vainojen uhrien puolesta. Kol nIdre – rukouksessa kaikki täyttymättömät lupaukset ja valat peruutetaan ja mitätöidään. Tämä rukous on 800-luvulta. Juhlaan kuuluu myös jizkor -rukous vainajien puolesta (nimeltä mainiten). Al het -rukouksessa tunnustetaan kaikki synnit. Jom Kipurin tärkein sanoma on : Kadu syntejäsi !

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Hirn sanoo:

   Vai on Kol Nidre jo niin vanha? luulin sitä nuoremmaksi. YouTubilta löytyy useampia tulkintoja siitä laulettuna. Eräs joka koskettaa hienosti on Neil Diamonin tulkinta filmistä Jazzsinger.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Espanja näyttää olleen kova maa uskoaan tunnustaville.

  Lähdettä avaamatta ja muistamatta hämärästi katson lukeneeni siellä vielä 1740.tä luvulla surmatun viimeiset vääräuskoiset.

  Sitä en sitten halua muistaa olisiko kyse ollut pienellä tulella polttamisesta jolloin katumuksen ymmärtämiseen jäi enempi aikaa, vaikko nopeammasta hengiltä päästämisestä.

  Neuvo oli kai peruja katolisesta huomaamisesta oikeaan uskoon kutsumisesta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Useimmat juutalaiset eivät tunne heidän ja koko maailman Messiasta, Jeesusta Kristusta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Hämmentävää on se, että Espanja joka kävi sotaa Maureja (islamilaisia) vastaan alkoi vainoamaan ja käymään sotaa myös Juutalaisia vastaan, koska tuohon aikaan Maurit tulivat hyvin juttuun juutalaisten kanssa. “Puhtaan veren” (rasismi) ideologia nousi tuolloin ensi kertaa poliittiseen agendaan Euroopassa.

  Ilmoita asiaton kommentti