Vain pessimisti pärjää kirkossa

kahvikuppi_kuvio

Nokkela sanonta tietää, että kirkon kvartaali on neljännesvuosista eli 25 vuotta. Moni puistelee päätään ja pitää tätä liian modernina ajatuksena. Perinnetietoisesti ajateltuna kirkon kvartaali kun on 250 vuotta.

Mutta onneksi ajat muuttuvat. Optimistisimmat kirkon tarkkailijat ovat taipuvaisia ajattelemaan, että kirkko on vihdoinkin tullut nykyaikaan: kirkon kvartaali on 2,5 vuotta!

Optimismi on kirkon leipälaji. Teoriassa. Valo, armo, pelastus. Anteeksianto. Pelkkää myönteisyyttä alusta loppuun. Mutta ristiriita on siinä, että optimisti ei kirkossa pärjää, mutta pessimisti sitäkin paremmin.

Kaikki johtuu kvartaalin pituudesta.

Optimisti uskoo muutoksiin, parannuksiin ja eteenpäin menoon. Ehkä pessimistikin, mutta hän tietää, että niin ei tule tapahtumaan – ei vielä pitkään aikaan, jos silloinkaan.

Pessimisti ei pety, kuten maan korkeinta johtoa myöten hyvin tiedetään. Kirkossa varsinkaan pessimisti ei pety. Ajatellaan vaikka seurakuntarakenneuudistusta, diakonaattiuudistuksesta puhumattakaan. Pitkää ja sitkasta – optimisti on pillahtanut itkuun vuosia sitten.

Pessimisti sen kuin porskuttaa.

­ – Olli Seppälä

Kuvassa optimistin kirkkokahvi. Pessimisti juo mustana.

  1. Kristinusko on maailman positiivisin ja iloisin asia. Kristityt ovat vapautettuja vankeja ja julistavat ilosanomaa maailmalle. Tosin tämä ilo on vain Kristuksessa, maailmassa on ahdistus. Onko kirkko Kristuksessa, vai maailmassa? Kristus edustaa myös ikiaikaista pysyvyyttä Jumalassa.

    ”Tulkaa minun tyköni, kaikki työtätekeväiset ja raskautetut, niin minä annan teille levon.
    Ottakaa minun ikeeni päällenne ja oppikaa minusta, sillä minä olen hiljainen ja nöyrä sydämeltä; niin te löydätte levon sielullenne.
    Sillä minun ikeeni on sovelias, ja minun kuormani on keveä.” Matt.11

    Ken totuudessa vaeltaa, saa levon töistään.

    ”Sillä joka on päässyt hänen lepoonsa, on saanut levon teoistaan, hänkin, niinkuin Jumala omista teoistansa.” Hebr. 4:10

toimitus Kotimaa
toimitus Kotimaa
Blogissa katsellaan ohitsekiitävää maailmaa yksityiskohtien ja yleistyksien kautta. Erityisesti kirkon ja uskontojen asiat ovat luupin alla. Yhteiskuntaa unohtamatta.