Vaalit, politiikka ja yhteiskunnan eheys
Eduskuntavaalien alla tilanne kolmen suurimman puolueen kesken oli kannatusmittausten perusteella hyvin tasainen. Vaalit ovat herättäneet melko paljon kiinnostusta ja on mielenkiintoista nähdä, nouseeko äänestysprosentti kuten voisi olettaa.
Kisa suurimman puolueen paikasta ja ehkä muutkin asiat ovat johtaneet melko värikkäisiin vaalikeskusteluihin. On ollut päälle huutamista, kinaamista ja sormien heristelyä. Uusi ilmiö näiden vaalien alla olivat joidenkin puolueiden ilmoitukset siitä, minkä puolueen kanssa he eivät voi lähteä hallitukseen. Asiantuntijat ovatkin arvioineet, että Suomeen on muodostumassa blokkivaalit eli äänestäjät tekevät suurimman valinnan oikeiston ja vasemmiston välillä.
Tasavallan presidentti opasti puolueita ja niiden ihmisiä valtiopäivien päätöspuheessaan siitä, että vaalien jälkeen tulee kyetä mahdollisimman nopeasti muodostamaan hallitus. Tulee kyetä yhteistyöhön ja kompromisseihin.
Suomalaisessa yhteiskunnassa moniarvoisuus, monipuoluejärjestelmä ja niihin liittyvät asiat lisäävät yhteiskunnan eheyttä: Jokainen saa olla arvojensa mukaisissa liikkeissä ja puolueissa. Toisaalta edellä mainitun mahdollisen blokkiasetelman muodostuminen sekä puolueiden suuret linjaerot voivat pahimmillaan johtaa myös eheyden heikkenemiseen ja jopa rikkoutumiseen.
Jos kahden tai useamman puolueen ihmiset eivät voi tehdä yhteistyötä, se vie ihmisiä ja ryhmiä kauemmas toisistaan. Jos syntyy hyvin voimakasta kansallismielistä tai muun ideologian sävyttämää liikehdintää, johtaa sekin vastakkainasettelun kasvamiseen ja eheyden heikkenemiseen. Tätä tulee siis varoa, vaikka annammekin tilaa erilaisille aatteille ja liikkeille.
Suomalaisen yhteiskunnan eheys luotiin sotien aikaan ja niiden jälkeen. Oikean, keskiryhmien ja vasemman laidan poliittiset ryhmät ovat tehneet yhteistyötä eduskunnassa ja myös hallitusvastuussa. Nytkin tarvitsemme erilaisista taustoistamme ja näkemyksistämme huolimatta yksituumaisuuden löytämistä, jotta vaikeita haasteita voidaan ratkaista. Onneksi turvallisuutemme ja siinä tehty ratkaisu läntiseen puolustusliittoon liittymisestä on laajasti yhdessä tavoiteltu ja hyväksytty ratkaisu.
PS. Samat lainalaisuudet voidaan soveltaa varmaan myös kirkkoon ja hengellisiin yhteisöihin eheyttä ja sen uhkatekijöitä koskien.
Toivo Loikkanen, riippumaton politiikan tarkkailija (sit. riippumatto vielä mökille virittämättä)
21 kommenttia
Valtiontaloudesta kirjaa pitävät taisivat vasta antaa luvun 12.sta 15.teen toista miljardiin kuluissa jos mitään supistuksia ei haluta tehdä.
Kolme miljardia oli arvioitu sotekulujen nettoerääntymiseksi jotta homma saadaan käyntiin.
Vaalikeskustelut jo alkaa tympäisemään. Tunteet näyttää saavan suuremman vallan keskusteluissa, kuin asiat. Jotain hyvin huolestuttavaa on meneillään. Tuollaista riitelyä ei ole aikaisemmin nähty. Riitoja on varmasti ollut, mutta niitä ei ole tuotu meidän näkyville. Näin toimien riitelijät luovat turvatonta ilmapiiriä keskusteluja seuraaville.
Kyllä meillä on ollut televisiossa kiihkeitä vaaliväittelyitä aikaisemminkin. Ei tarvitse kuin mainita nimi Veikko Vennamo. Vaalitenteissä 1980-luvun legendaarinen parivaljakko Leif Salmen ja Pekka Oksala haastoi poliitikkoja eikä päästänyt heitä helpolla. Poliitikot olivat välillä helisemässä, koska Salmen ja Oksala olivat nähneet vaivaa ja perehtyneet asioihin, josku jopa paremmin kuin vastaamassa ollut poliitikko.
Toivo viittaa joihinkin asiantuntijoihin, jotka arvioivat meillä siirryttävän blokkivaaleihin. Ei siirrytä. Poliittinen perinne on meillä toinen kuin Ruotsissa, ja sielläkin mieluusti kokeiltaisiin blokkirajat ylittävää yhteistyötä mutta perinne on esteenä.
En pelkää puolueiden välisten suurten linjaerojen heikentävän tai jopa rikkovan yhteiskunnan eheyttä, ellei jokin puolue ryhdy tarkoituksellisesti lyömään railoa identtipolitiikan keinoin. (Tästä minulla on pientä pelkoa.) Sen sijaan on kylläkin syytä pitää silmällä äärilaitaa perussuomalaisten oikealla puolella. Siellä on neljä viisi (ainakin vielä) pikkupuoluetta, jotka kaikki ovat perussuomalaisista irtautuneiden luomuksia. Niillä tai niisä toimivilla henkilöillä on yhteyksiä muihin äärioikeistolaisiin porukoihin.
Toivo
Jälleen kerran sinulla hyvä ja tasapuolinen kuvaus vaalien edellä koettavasta tilanteesta.
Itse on aikamme ilmiöistä nostanut essille sen ryhmän, jonka palkankorotus olisi yhteiskuntamme kannalta kaikkein oleellisinta, koska jokaisen meidän pitää syödäkin jotain voidaksemme elää:
Luken tutkimuksien mukaan viime vuoden 2022 maataloustuottajien tuntipalkan arvioidaan jäävän vain viisi euroon ja 40 senttiin.
Tämän verran saavat kiitosta vaivannäöstään se väestöryhmämme, joka tuottaa meille ruokaa,
maailman puhtainta ruokaa.
Tämä siis on kiitos puhtaimman ruuan tuottamisesta.
5, 4 € / h
Sisältyvätkö eläkemaksut myös kerrottuun palkkaan.
Lähitulevaisuudessa nähdään minkälainen hallitus Suomeen tulee.
Varmasti näin kuten kirjoititte.
Demokratia haluaa uskoa äänen tulevan esille kun se on annettu. Miten käy Perussuomalaisten vaalivoitolle sen syntyessä.
Kokoomuksella on kiperä paikka minne asti suostutaan mahdollisessa yhteistyössä, sitten tarvittaisiin Keskusta ja Kristilliset mukaan. Liike Nyt saa hyvin useamman Edustajan.
Kun edellinen ei toteudu katsotaan sinipunaa, mutta olisiko tämä demokratian halventamista.
Ilmoita asiaton kommentti