Vaalimessut tiivistetyllä aikataululla

Kirkossamme vietetään tänään uskonpuhdistuksen muistopäivää, samalla päivä on ollut seurakuntavaaliemme varsinainen vaalipäivä.

Kirkon vaalijärjestyksen mukaan seurakuntavaalit aloitetaan vaalivuonna marraskuun toisena sunnuntaina jumalanpalveluksen jälkeen, kuitenkin viimeistään kello 11. Sanamuoto on vaalijärjestyksessä uusi ja käytössä nyt ensimmäistä kertaa. Aikaraja on vaalijärjestyksessä uusi.

Perinteisesti maamme luterilaiset seurakunnat ovat viettäneet viikoittasta päämessuaan sunnuntaina klo 10. alkaen. Jos messun aloitusta ei aikasteta, jää vaalipäivän messulle aikaa vain yksi tunti. Monet seurakunnat ovat ratkaisseet ongelman siten, etteivät viettäneen tänään messua, vaan korvasivat klo 10 alkavan messun sanajumalanpalveluksella. Ratkaisu voi tuntua kätevältä, mutta onko se oikein, kun kyseessä kuitenkin uskonpuhdistuksen muistopäivä. Toinen vaihtoehto on toteuttaa messu tiivistetyllä aikataululla,

Kun seurakuntavaaleja seuraavan kerran järjestetään vaalijärjestyksen mukaisesti 11.11.2018, vietetää kirkossa 25. sunnuntaita helluntaista ja teemana on Kuolemasta elämään. Liturginen väri vihreä. Vaalijärjestyksestä johtuen seurakuntien tule tuolloin jällen ratkaista, jätetäänkö messu väliin vai soveletaanko jotain tiivistettyä kaavaa. Sanamuotohan selvästi ilmoittaa, että vaalit aloitetaan jumalanpalveluksen jälkeen, ei niiden kestäessä.

 

Kirjoittaja

Jukka Kivimäki
Jukka Kivimäki

Aktiiviseurakuntalainen Espoosta. Päivätyössä ammatillisen koulutuksen parissa.