Uusi, wanha vai molemmat

Haalea mielikuva vitsistä, kun joku mummo oli tullut uskoon ja alkoi puhua Jeesuksesta ja Uudesta testamentista. Perillinen soittaa toiselle, että äiti on ruvennut puhumaan jostain äijjästä ja uudesta testamentista. Uuden testamentin kirjoittaminenhan maallisessa oikeudessa kumoaa aiemman ja voi muuttaa pahastikin perintöosuuksia. Hengen maailmassa on toisin. Uudella ei ole perustaa ilman Wanhaa.

Hyvillä asioilla on myös kääntöpuolensa. Kun Raamattu tuli kansan kielelle, alkoi monimiljoonainen tulkinta ja sekaannus oli läsnä eikä koskaan lopu. Toisaalta vapauduttiin ihmisiin luottamisesta, kun jokainen voi tarkistaa Kirjasta puhuuko julistaja asiaa. Olemmeko siis vapautuneet ihmisten vallasta? Emme ole, koska on paljon mukavampaa lukea valmiiksi selitettyä. Onko se siunaus? Ei ole, koska oma oivallus jää pieneksi.

Sitten havaittiin, että Wanhan osan pois jättäminen säästää paperia ja uuden ajan ihmiselle ei paimentolaiskansan historia ole relevanttia lukea. Vai onko niin? Ei ole! Wanha kertoo riittävästi uskottavaksi alusta, syntiinlankeemuksesta ja myös lupauksesta. Erityinen osa on Aabrahamin siunaus, koska ilman sitä kenelläkään ei ole mitään toivoa. Hänen kauttaan tulevat ja ovat tulleet siunatuiksi kaikki kansat.

Erityinen julmuus tapahtuu siinä, että Wanhan hyljeksimisellä leikataan Israelin kansalta historia ja juuret Luvattuun maahan. Raamatun mukaan Jerusalem on kuninkaan kaupunki eikä se ole muuttanut nimeään, vaikka Raamattu todistaa, että sitä voi tallata toiset aikansa, mutta tilipäivä on tulossa kaikille kansoille ja silloin maksetaan kullekin tekojensa mukaan.

5 kommenttia

 • Rauli Toivonen sanoo:

  Miellyttävä lukea blogia, jossa arvostetaan Raamattua. Kiitos Lauri sinulle sellaisesta.

  Raamattu koostuu todellakin kahdesta osasta, englantilaiset puhuvatkin “Pyhistä Kirjoituksista”(The Holy Scriptures). UT2020 kääntää näin tosiasian koskien oikeastaan sekä kreikkalaista että heprealaista osaa: “Lapsesta saakka olet tuntenut myös pyhät kirjoitukset. Ne voivat antaa sinulle viisautta, niin että uskot Kristukseen Jeesukseen ja pelastut. Jokainen niistä on Jumalan Hengen tuote.”(2:Tim3:15,16)

  Esille ottamasi linja Abrahamista ja “hänen siemenestään” on erinomainen esimerkki Raamatun yhtenäisyydestä: “Erityinen osa on Aabrahamin siunaus, koska ilman sitä kenelläkään ei ole mitään toivoa. Hänen kauttaan tulevat ja ovat tulleet siunatuiksi kaikki kansat.” Minkä muun yhtä kauan kirjoitetun, monien erilaisten kirjurien tuottaman teoksen opetus on tuolla tavoin harmoniassa? Kilpailijoita Raamatulle ei ole olemassa.

  Heprealaisen osan ja omaisuuskansan merkitys nykykristityille ilmenee myös näin: “Nämä tapahtumat ovat meille varoittava esimerkki… Nämä asiat tapahtuivat heille, mutta ne olivat samalla esikuva tulevasta: ne kirjoitettiin varoitukseksi meille, joiden on elettävä lopun aikoja.”(1.Ko10:6.11)

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Sekä Vanha että Uusi testamentti koostuvat monista osista. Sana Raamattu tulee samaa merkitsevästä ilmauksesta kuin englannin scriptures. Sekin siis merkitsee kirjoituksia. Raamattu ei siis oikeastaan ole kirja vaan kirjasto, kokoelma kirjoituksia.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille. Mark. 16:15:

  Kun uskomme saavamme Kristuksen kautta synnit anteeksi ja iankaikkisen elämän, niin se myöskin tapahtuu. Kun uskomme, että Jumala on Kristuksen tähden meille armollinen ja laupias, niin hän myöskin on todella armollinen ja laupias. Martti Luther, Huonepostilla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  Toinenkin vanha vitsi (olen kääntänyt sen saksasta, kaikki virheet siis menevät minun piikkiini).

  Juutalaismies saapui taivaaseen. Jumala kysyi: ”Miksi tänne nyt jo saavuit?” Mies vastasi: ”Rakas Jumala, tiedät sen kyllä. Sain sydänkohtauksen.”

  Jumala kysyi: ”Miksi sait sydänkohtauksen?” Mies vastasi: ”Tiedäthän mitä tapahtui: ainoasta pojastani tuli kristitty.”

  Jumala sanoi: ”Minulle kävi ihan samalla tavalla.” Mies kysyi: ”No, mitä sinä sitten teit?” Jumala vastasi: ”Kirjoitin uuden testamentin.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Lauri Lahtinen

  Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, kun kokoontuminen ei nyyt onnistu kasvotusten.. Nyt olen käsitellyt Vuorisaarnaa ja hakukone varmasti löytää, jos jotain kiinnostaa.. Olen värkännyt tuubisivun ja siellä julkaisen viime vuosituhannen lopulta juttuja, kun Inkerin kirkon yhteydessä toimittiin. Lauri L M Lahtinen youtube.com

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit