Uusi vuosi, uusi alku

”Olkoon uusi vuosi sinulle uusi alku” kirjoitti ystäväni joulukorttiini muutama vuosi sitten isojen elämänmuutosten keskellä. Näin vuoden vaihtuessa ystäväni sanat tuntuvat taas ajankohtaisilta, kun elämässäni tapahtuu monia suuria muutoksia yhtä aikaa. Marraskuussa lopetin viransijaisuuteni Haminan seurakunnan lähetyspappina ja joulukuussa aloitin pätkäpappina Olarin seurakunnassa. Nyt vuodenvaihteessa kutsuu kauppakeskuspapin työt Isossa Omenassa, Espoossa. Nuoren papin arki ympyräkaupungissa on vaihtunut hyvin toisenlaisiin ympyröihin. Uuden edessä oleminen tuntuu minusta samaan aikaan jännittävältä ja innostavalta.

Uusi työ tuntuu hyvältä saumalta blogin aloittamiseen. Tämä blogi nivoutuu osaksi työtäni somepappina. Jaan papin arkea Youtubessa emiliapappi-kanavalla ja kohtaan ihmisiä pappina Instagramissa, Snapchatissa ja Facebookissa. Mielestäni some voi olla yksi merkittävä tapa lähetyskäskyn ”menkää ja tehkää” toteuttamiseen – kirkon ja sen työntekijöiden menemistä sinne, missä ihmiset muutenkin ovat. Some on mahdollistanut ihmisten kohtaamisen yli seurakuntarajojen ja avannut niin arkisia kuin sielunhoidollisia keskusteluja eri-ikäisten kanssa. Kasvokkain kohtaamista some ei koskaan korvaa, mutta se antaa mahdollisuuden tuoda kirkkoa lähemmäksi ja arkisemmaksi. Koen, että kirkon sanoma toivosta, armosta ja rakkaudesta saa rohkeasti näkyä myös somessa. Blogissa tulen someajatusten syventämisen lisäksi jakamaan ajatuksia aivan tavallisesta papin arjesta sekä otteita saarnoistani ja puheistani.

Tänään saarnasin ensimmäistä kertaa Olarin kirkossa. Yksi uudenvuodenpäivän näkökulmistani liittyi vuoden vaihtumiseen. Monet tuntuvat vuodenvaihteessa lupaavan jonkinlaista muutosta omaan elämäänsä. Eilisiltana raketteja katsellessani mietin, voisiko itsensä suunnata vuodenvaihteessa toisin? Sen sijaan, että itse lupaisimme tulevalle vuodelle jotakin, kiittäisimmekin Jumalaa siitä, mitä olemme jo lahjana saaneet. Millaisia hyviä asioita vuosi 2017 toi elämääsi? Toiko vuosi tullessaan onnea, iloa, terveyttä tai rakkautta? Syntyikö sukuun uusia pienokaisia tai juhlittiinko elämän merkittäviä hetkiä yhdessä läheisten kanssa? Löysitkö elämääsi uuden tärkeän ihmisen tai löytyikö yhteys jonkun kanssa pitkän tauon jälkeen? Ehkä elämä on tuonut eteesi jotain sellaista hyvää, jota emme itse olisi osanneet odottaa tai pyytää. Tänään on hyvä mahdollisuus pysähtyä katsomaan kiitollisena kaikkea sitä hyvää, mitä elämässä jo on.

Valoisaa ja siunattua uutta vuotta ja tervetuloa kauppakeskus- & somepapin matkaan!

emiliapappi

Tässä blogissa tulen jakamaan arkeani ja ajatuksiani Olarin seurakunnan tuoreena pappina. Blogissa pääset myös kurkistamaan kauppakeskuspapin elämään ja lukemaan somepapin mietteitä.

Katso tästä tuorein videoni

7 kommenttia

 • Pekka Pesonen sanoo:

  Runsasta Jumalan siunausta sinulle Emilia, siihen uuteen työhösi. Seurakuntatyössä voi joutua olemaan kaikille kaikkea, mutta se mitä itse tarvitsee, voi samalla unohtua. Oma innostuneisuuskin voi sokeuttaa, niin ettei huomaa tekevänsä liikaa. Omasta innostuksesta, luovuudesta ja unelmista on silti pidettävä kiinni. Niitä ei passaa hukata. ”Yli kaiken varjele sydämesi. sillä sieltä elämä lähtee” ; sopinee myös tähän. Rohkeasti vain eteenpäin ja uusiin haasteisiin. Sinua tarvitaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • emiliapappi sanoo:

   Kiitos viestistäsi ja kannustavista sanoistasi, Pekka! Siunausta tarvitsee elämässä jokainen, varsinkin uusien tilanteiden edessä. Musta on lohdullista ajatella, ettei pappina työtä tarvitse tehdä yksin, vaan Jumala kantaa. Täydellinenkään ei tässä työssä tarvitse olla, läsnäolo ja ihmisten aito kohtaaminen kantaa jo pitkälle. Siunausta alkaneeseen vuoteen sinulle! 🙂

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  On työ mikä hyvänsä, niin yleensä siinä on jokin oikein hyvä puoli. Tarkemmin tuota asiaa tutkimalla, saattaa havaita että, juuri samaan asiaan sisältyy työn kaikkein huonoinkin puoli. Ainakin omassa työssäni verotoimissa ollessani havaitsin tuon. Virastomestarina sain järjestää työni haluamallani tavalla. Se oli mainio asia. Siihen sisältyi kuitenkin työn rajattomuus. Mikä oli suoraa seurausta edellisestä. Rajattomuus aiheutti ajanmittaan melkoista terssiä. Sillä tehtäviä kasautui liikaa.

  Joskus anoin vuodeksi virkavapaata ja olin seurakunnassa lähetyssihteerinä. Lähetyksen lisäksi tehtävänkuvaan piti kuulua avioparityö. Muita tehtäviä alkoi kasaantua tehtävänkuvaani. Lopulta avioparityöhön ei enää jäänyt lainkaan aikaa. Taas tuo työn rajattomuus teki minulle pahan tepposen. Olisi suurta viisautta osata rajata tiukasti oma reviiri. Sitä viisautta minulta on paljon puuttunut ja olen saanut siitä monesti kärsiä. Jospa sinun saamaasi siunaukseen kuuluisi olennaisena osana, viisaus tuossa asiassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tapio Tuomaala sanoo:

  ”Uusi työ tuntuu hyvältä saumalta blogin aloittamiseen. Tämä blogi nivoutuu osaksi työtäni somepappina. Jaan papin arkea Youtubessa emiliapappi-kanavalla ja kohtaan ihmisiä pappina Instagramissa, Snapchatissa ja Facebookissa.”

  Monen ihmisen arki vietetään somessa. Ellei ole somessa, ei voi olla mukana heidän arjessaan.

  Kiitos valoisasta blogista!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • emiliapappi sanoo:

   Kiitos Tapio! Kiva kuulla, että ymmärrät somessa olemisen merkityksen. Somessa pääsee luontevasti olemaan mukana ihmisten arjessa ja papille on melko helppoa laittaa viestiä. Ehkä yksi suurimpia iloja itselleni pappina on ollut somen mahdollistama Kristuksen kirkon palveleminen kaikkialla. On mukava huomata, kuinka ihmisiä tavoittaa kauempaakin ja he rohkeasti ottavat yhteyttä. 🙂

   Siunausta ja kaikkea hyvää alkaneeseen vuoteen!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Kivimäki sanoo:

  Iso Omenankauppakeskuksessa on siis kohdattu tällä viikolla kaksi uutta asiaa. Metron liityntäliikenne ja uusi kauppakeskuspappi. Terve tuloa työhön Olarin seurakuntaan Emilia.

  Mielenkiinnolla seuraan tätä uutta blogiasi. Miltä elämä seurakunnassamme ja Iso Omenan kauppakeskuksessa näyttää sinun näkökulmastasi.

  Iso Omenan kauppakeskuksessa on alusta alkaen ollut seurakunnan käytössä kappeli ja kokoustila sekä oma kauppakeskuspappi. Ennen nykyistä Chapplea oli kauppakeskuksen ns. vanhalla puolella Hiljaisuuden kappeli, jossa pidettiin hartauksia ja kahdesti kuussa myös messu. Tila oli nykyisiin verrattuna toisen tyyppinen ja niin myös toiminta. Aiemmin nuorten toiminta oli keskittynyt Olarin kappelille ja kauppakeskuksella järjestettävät messut kuuluivat kauppakeskuspapin työsarkaan. Nykyisellään työnjako lienee toisenlainen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • emiliapappi sanoo:

   Kiitti Jukka, Isossa Omenassa on nyt monenlaista uutta meneillään ja uusi työ tuntuu innostavalta. Kauppakeskuspapin työnkuva tarkentuu tässä alkuvuodesta, kun työnjaosta sovitaan. Varmasti jotain säilyy vanhasta, mutta myös uutta on luvassa. Mukava hypätä työhön mukaan, joka Juha Virta on hienosti hoitanut viime vuodet. On hienoa, että Olarin seurakunta haluaa kohdata ihmisiä ihan tavallisen arjen keskellä.

   Ilmoita asiaton kommentti